Milujem rýchle a jednoduché recepty, ktoré chutia skvele.
Mojím obľúbeným je závin z kyslej smotany bez kysnutia, ktorý viete rýchlo pripraviť, chutí fantasticky a je na nerozoznanie od toho klasického kysnutého.
Môžete ho naplniť plnkou podľa vašej chuti – moja obľúbená je orechová s čokoládou, ale môžete zvoliť aj jablkovú s makom, tvarohovú, čokoládovú, lekvárovú…
Potrebujeme:
2 hrnčeky (1 hrnček 200 ml) múka hladká
100 g maslo
1 ks vajce
4 PL smotana kyslá
1 ČL sóda bikarbóna
1 PL cukor práškový
Na potretie:
Olej
Vajce
Náplň:
250 gramov mletých vlašských orechov
50 gramov strúhanej čokolády
100 mililitrov mlieka
3 lyžice cukru
20 gramov margarínu alebo masla
Voliteľné:
Mak, strúhané jablká, tvaroh, Nutella…
Postup:
Všetky suroviny na cesto vymiešame, podľa potreby pridáme smotanu alebo múku.
Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na obdĺžnik.
Namleté vlašské orechy zmiešame s cukrom a pridáme nahrubo nastrúhanú čokoládu.
Mlieko zohrejeme na teplotu varu a pridáme maslo, ktoré sa v ňom rozpustí.
Takouto horúcou zmesou zalejeme vlašské orechy a čokoládu a miešame.
Rozmiešame dohladka.
Rozvaľkané cesto potrieme rastlinným olejom, potrieme plnkou.
Ak nechcete orechovú plnku, stačí posypať makom a nastrúhanými jablkami, tvarohom, alebo inou náplňou podľa chuti. Na konci článku pridávam recept na moju obľúbenú makovú plnku.
Okraje cesta zahneme ale len na kúsku a potom opatrne cesto zvinieme.
Položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch zhruba 25 minút.
Ešte teplý závin bohato posypeme práškovým cukrom.
Recept na jednoduchú makovú plnku
Pochúťka! Tu je recept na klasickú makovú plnku do závinu.
Ingrediencie:
200 g mletého maku
120 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1/2 škoricového cukru (voliteľné)
50 ml horúceho mlieka
1 ČL rumu (voliteľné)
Postup:
V miske zmiešajte mletý mak, práškový cukor, vanilkový cukor a prípadne aj škoricový cukor. Zohrejte mlieko, aby bolo horúce, ale nie vriace. Po troškách ho prilievajte k maku a miešajte, kým nevznikne hustá pomazateľná hmota. Pre extra chuť môžete pridať aj lyžičku rumu.
Plnku nechajte vychladnúť, kým budete pracovať s cestom.
Tipy:
Pre ešte lepšiu chuť môžete mak pred použitím opražiť na suchej panvici do zlatista.
Ak je plnka príliš hustá, môžete pridať ešte trochu mlieka.
Z tohto množstva plnky by ste mali naplniť jeden klasický závin.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)