plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fit jarný šalát, výborný aj na chudnutie: Je taký chutný, že ho dávam aj k rezňom, u nás sa robí celý rok!

Výborný a ľahká šalát k mäsu, ale aj na pečivo a špeciálne ku grilovaným dobrotám. Žiadna majonéza, z tohoto šalátu vám určite nebude ťažko.

Výborný a ľahká šalát k mäsu, ale aj na pečivo a špeciálne ku grilovaným dobrotám.

 

 

Žiadna majonéza, z tohoto šalátu vám určite nebude ťažko.

Navyše, je výborný, ako sa pokúšate schudnúť.

Na večeru s kúskom celozrnného pečiva, alebo aj samotný, je naozaj výborný a sýty.

Dávka vitamínov a živín

Tento jarný šalát je bohatý na rôzne vitamíny a minerály. Konkrétne obsahuje:

Vitamín A: Reďkovky a uhorky sú dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku, imunitného systému a pokožky.

Vitamín C: Petržlenová vňať je bohatá na vitamín C, ktorý je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vitamín C je tiež dôležitý pre zdravie imunitného systému a hojenie rán.

Vitamín K: Reďkovky obsahujú vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí.

Folát: Ide o druh vitamínu B, ktorý je dôležitý pre zdravý vývoj plodu a prevenciu vrodených chýb.

Draslík: Prísady v šaláte sú dobrým zdrojom draslíka, minerálu, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.

Mangán: Reďkovky  sú dobrým zdrojom mangánu, minerálu, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a metabolizmus.

Okrem týchto vitamínov a minerálov šalát  obsahuje aj vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie a pocit sýtosti. Šalát je tiež nízkokalorický a bez tuku, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.

Potrebujeme:

2 zväzky reďkoviek

1 zväzok pažítky

4 vajcia

1/4 malej cibuľky (približne 15 g)

Cottage cheese (1 balenie)

1 polievková lyžica horčice

soľ

korenie podľa chuti

Voliteľné:

kvapka citrónovej šťavy

Postup:

Najskôr si pripravíme všetky prísady, ako prvé začíname s vajíčkami.

 

 

Uvarte vajcia a nechajte ich vychladnúť, ošúpte.

Nakrájajte na kocky.

Ak má syr príliš veľa tekutiny, nechajte ju stiecť, aby šalát nebol príliš mokrý.

Syr zmiešajte s horčicou.

 

 

Ošúpte cibuľku, nakrájajte na malé kocky.

Umyte reďkovky, osušte, nakrájajte na polmesiačiky.

Jemne nasekajte aj pažítku.

Všetky ingrediencie vložte do jednej misky a ochuťte soľou a korením.

 

 

Šalát najlepšie chutí, ke’d ho dáte na chvíľu odležať do chladničky.

U nás je taký populárny, že ho dávame ešte aj na obložené chlebíčky ako skvelú nátierku, v takom prípade je lepšie reďkovku nastrúhať.

Prajeme vám dobrú chuť!:-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes