Túto fintu a výborný recept som našla na stránke mimibazar u veľmi šikovnej autorky Veroniky a odvtedy ju používam veľmi rada. Trdelník som nikdy predtým nepiekla, ale podaril sa mi na prvýkrát. Nemám žiadnu špeciálnu formu a preto sa mi tento nápad veľmi hodí a odporúčam ho kade chodím.
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
Troška soli
80 g masla
2 vajcia
2-3 lyžice práškového cukru
250 ml mlieka
1 kocku droždia
Olej na potretie
Posýpka: škoricový cukor, orechy – alebo iné prísady podľa vašej chuti
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások – v teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a počkáme asi 15 minút, kým kvások vyjde. Medzitým si v miske zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia, soľ a pridáme aj kvások. Vymiesime cesto – ak je príliš riedke, môžeme pridať múku. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom meiste necháme asi pol hodinku podkysnúť.
Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na menšie bochníčky. Každý vyvaľkáme na plát hrubý asi 5-7 mm.
Pláty si teraz nakrájame ostrím nožom na pásy široké 3 cm.
Prirpavíme si kalsický drevený valček na cesto a celý ho pokryjeme alobalom. Opatrne naň namotávame pláty tak, aby sa prekrývali.
zdroj: mimibazar
zdroj: mimibazar
Teraz len potrieme olejom a obalíme v zmesi škoricového cukru a orechov.
Teraz trdelník na valčeku preložíme do hlbšieho plechu. cesto sa nesmie dotýkať dna plechu a na to vám tiež skvele poslúži valček. Rúčky jednoducho oprieme o boky plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista.
Po upečení opatrne stiahneme trdelník z valčeka ešte raz opatrne obalíme v zmesi cukru a mletých orechov. Z tohoto množstva múky vyjde asi 4-5 trdelníkov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubica