Moja babička už roky nekupuje mlieko v obchode. Robí si tento domáci recept a hovorí, že len vďaka nemu sa už roky teší pevnému zdraviu a vitalite.
Hoci nápoj vyzerá ako mlieko, v skutočnosti ide o jednoduchý domáci výrobok z dvoch prísad a kvapky medu.
Tento nápoj by mal poznať každý, ale zvlášť vynikajúci je pre ľudí, ktorí sú na mlieko z obchodu alergickí.
A čo je najlepšie, výroba vás vyjde doslova na centy.
Pýtate sa, ako sa tento zázračný babičkin nápoj nazýva? Odpoveď je ovsené mlieko.
Ovsené mlieko je skvelou alternatívou kravského mlieka.
Je výživný, veľmi zdravý a má nízky obsah kalórií.
Pol pohára ovseného mlieka predstavuje asi 50 kcal.
Ovsené mlieko sa odporúča všetkým ľuďom, ale zvlášť tým, ktorí sú alergickí na laktózu a trpia bielkovinovou diatézou.
Laktóza a živočíšne bielkoviny sa vo veľkom množstve nachádzajú v kravskom mlieku.
Nápoj pre krásu a pevné zdravie aj vo vysokom veku
Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov, zubov a vďaka vysokému obsahu vápnika pomáha znižovať cholesterol.
Podporuje činnosť srdca, aj žalúdka, normalizuje metabolizmus, zmierňuje edém a uľahčuje chudnutie.
V tomto článku sa dozviete, ako si ho veľmi jednoducho vyrobíte doma.
Ovsené mlieko okrem iného pomáha tiež zmierniť stres a únavu.
Jeho významným prínosom je tiež fakt, že normalizuje spánok.
Tiež pôsobí ako prevencia cukrovky, pretože udržuje normálnu hladinu cukru v krvi.
Aké sú jeho účinky?
-predchádza zápche,
-prospieva zraku (obsahujú luteín),
-zásobareň živín,
-stimuluje metabolizmus (ideálna voľba na raňajky),
-obsahuje vitamíny skupiny B, železo, vápnik a fosfor,
-optimalizuje činnosť tenkého čreva,
-zasýti a energiu uvoľňuje postupne, pomôže vám schudnúť zdravo,
-znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb, posilňujú srdce a cievy,
-tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy,
-znižuje cholesterol,
-prevencia cukrovky, stabilizuje hladinu cukru v krvi,
-nápomocné ak beriete antibiotiká, najmä vďaka vitamínom skupiny B,
-zlepšuje spánok,
-zmierňuje stres a únavu,
-prevencia rakoviny tráviaceho traktu.
Ako si pripraviť ovsené mlieko?
Potrebujeme:
100 g ovsených vločiek
1 liter prevarenej vlažnej vody
voliteľné:
med
Postup:
Ovsené vločky si prepláchneme vodou, scedíme a vložíme do mixéra.
Zalejeme ich studenou vodou a necháme cez noc napučať.
Ráno zapneme mixér a vločky rozmixujeme tak, aby vzniklo mlieko.
Trvá to asi 2 minúty.
TIP:
Ak chcete mať mlieko ešte chutnejšie, pridajte doňho pred vymixovaním jeden banán, alebo sušené ďatle.
Teraz si mlieko precedíme cez 2-krát preloženú gázu.
Mlieko môžete uskladniť v chladničke 3 – 4 dni a vždy pred použitím ho premiešajte.
Okrem mlieka si môžete z ovsených vločiek pripraviť aj tieto recepty…
Mlieko môžete dosladiť kvapkou medu.
Ovsené palacinky
Potrebujeme:
70 g ovsených vločiek
1 banán
250 ml ovseného mlieka
1 PL rastlinného oleja
Postup:
Vločky si pomelieme mlynčekom na kávu a zmiešame ich s roztlačeným banánom a štipkou soli.
Zalejeme ich ovseným mliekom, pridáme lyžicu oleja a dobre premiešame.
Naberačkou naberieme primerané množstvo ovsenej hmoty a vylejeme na rozohriatu panvicu.
Opekáme z oboch strán do zlatista.
Nakoniec môžeme poliať napríklad javorovým sirupom
Prajeme dobrú chuť!
Kaša s ovseným mliekom
Potrebujeme:
200 g ovseného mlieka
40 g ovsených vločiek
sladidlo podľa chuti
štipku soli
10 g kokosového oleja
Postup:
Ovsené mlieko si nalejeme do hrnca, pridáme ovsené vločky.
Vmiešame štipku soli, sladidlo podľa chuti a za stáleho miešania uvaríme kašu.
Pridáme kokosový olej, ešte pár minút povaríme a podávame posypané kokosom, s ovocím a orechmi podľa chuti.
Dobrú chuť!