Ponúkame vám jednoduchý recept na domáci chlieb. Je veľmi ľahký na prípravu a výsledok je mimoriadne chutný! A aká je úžasná vôňa v kuchyni počas pečenia! Z uvedeného počtu prísad získate1 bochník chleba s hmotnosťou asi 600 gramov.
Potrebujeme:
Čerstvé mlieko 300 ml;
Suché droždie 7 g alebo 30 g čerstvé droždie;
Kryštálový cukor 2 lyžičky;
Rastlinný olej 3 lyžice. l;
Kamenná soľ 1 lyžička;
Pšeničná múka chlebová 400-450 g
Postup:
Mlieko zohrejte, malo by byť teplé, ale nie horúce.
Pridajte droždie, cukor, 100 gramov preosiatej múky a premiešajte.
Prikryjeme uterákom a dáme na 20 minút na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
Ďalej pridáme rastlinný olej, soľ, zvyšnú múku a vypracujeme cesto.
Zakryte uterákom, odložte na 30 minút na teplé miesto na kysnutie.
Forma, veľkosť 23×14, výška 5 cm, mierne vymastíme olejom, cesto navrstvíme do formy a necháme podkysnúť.
Cesto vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 35-40 minút.
Hotový chlieb nechajte vychladnúť a až potom krájajte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)