Výborný nápad na rýchle a chrumkavé pečivo z pivného cesta.
Tieto rožteky sú jednoduché na prípravu a veľmi lahodné.
Odporúčam ich naplniť džemom, ale vynikajúce sú aj s nutellou alebo tvarohovou plnkou.
Potrebujeme:
280 g hladkej múky
125 ml oleja
4 g sušeného droždia alebo 12 g čerstvého droždia
100 ml piva izbovej teploty
1 štipka soli
20 g cukru
1 g vanilky
1 lyžica vody
180 g džemu
Postup:
V miske rozdrobíme droždie.
Pridáme cukor a dobre premiešame, kým sa droždie nerozpustí.
Pridáme vlažnú vodu, premiešame a odstavíme na 10 minút.
Medzitým dobre umyte citrón a potom ho nastrúhajte (iba žltú vrstvu) na malom strúhadle.
V samostatnej miske zmiešame preosiatu múku s vanilkou a soľou.
V strede múky urobíme jamku, kam nalejeme kvások.
Pridáme aj citrónovú kôru, olej a pivo.
Začneme miešať vareškou, potom cesto vymiesime ručne.
Cesto nemusíme veľmi miesiť, len toľko, aby bolo lepkavé a trochu mastné.
Misku prikryjeme potravinovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou.
Odložíme na 30 minút na teplé miesto.
Následne cesto rozdelíme na 6 guličiek, z ktorých rozvaľkáme 6 okrúhlych plátov s priemerom 20-22 cm.
Rozdelíme si každý kruh na 8 rovnakých trojuholníkov.
Na každý okraj pridáme asi štvrť lyžičky džemu, potom zrolujeme.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň rožky.
Odložíme na 15 minút.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov.
Rožky pečieme 20 minút alebo kým pekne nezhnednú.
Horúce rožky obalíme v práškovom cukre zmiešanom podľa ľubovôle s vanilkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)