Vynikajúce domáce pečivo podľa receptu z youtube, ktoré sa podarí hneď na prvýkrát! Zvonku je zlatistá chrumkavá kôrka, zvnútra je ako striedka ako vatička…
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
320 ml teplej vody (pozor, nie horúcej, pretože tá by zničila kvasinky)
10 g instantného droždia alebo 30 g čerstvého droždia
10 g soli
1 PL cukru
Postup:
Do misy si nasypeme sušené droždie, pridáme cukor a tri polievkové lyžice múky.
Premiešame a nalejeme teplú vodu. Pomocou metličky rozmiešame tak, aby nám neostali hrudky a necháme stáť 10 minút.
Do väčšej misy si nasypeme zvyšnú múku, pridáme soľ, aj kvások, premiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste.
Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a preložíme ho na polovicu.
Týmto prekladaným spôsobom ho vypracujeme niekoľkokrát (viď video). Vďaka tomu bude cesto nadýchané a jemné. Zo začiatku je lepkavé a ťažšie sa s ním pracuje, ale neskôr sa stáva hladšie a nelepivé.
Odporúča sa nepridávať múku navyše, ale vytrvať v miesení. Miesime asi 15 – 20 minút, aby sme dostali elastické a hladké cesto. Po 20 minútach má cesto úplne inú štruktúru.
Akonáhle je cesto hotové, vytvarujeme guľku a odložíme ju odpočívať do vymastenej misy. Cesto tiež jemne potrieme olejom a prikryjeme potravinárskou fóliou.
Necháme odpočívať 45 minút až 1 hodinu na teplom mieste.
Cesto by malo strojnásobiť svoj objem. Potom odstránime fóliu a posypeme trochou múky. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Vyformujeme hrubšiu placku a rozdelíme ju na 8 približne rovnakých častí.
Každý kúsok vygúľame, potom si potrieme ruky trochou oleja, potrieme cestové guľky a prikryjeme potravinárskou fóliou.
Necháme podkysnúť 10 minút. Po uplynutí tejto doby cesto ponaťahujeme do dvoch strán a potom ho stočíme tak, aby bol každý kúsok nadýchaný.
Jemne povaľkáme po krajoch, aby získalo pečivko pekný tvar. Toto urobíme s každým kúskom. Hotové ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme 30 minút podkysnúť.
Veľkosť by sa mala zdvojnásobiť. Potom ich narežeme žiletkou alebo ostrým nožom, postriekame vodou a vložíme do predhriatej rúry na 250 °C.
Pečieme 10 minút, potom rúru otvoríme, znovu postriekame vodou a pečieme pri zníženej teplote na 180 °C asi 10 – 15 minút do zlatista. Hotové pečivo vyberieme, poukladáme na mriežku a necháme vychladnúť. Prajeme dobrú chuť!