Pripravte si tento zázrak z čiernych ríbezlí podľa babičkinej receptúry.
Je to bič na rôzne zdravotné ťažkosti, plný vitamínov a minerálov.
Okrem toho, že obsahuje vysoké dávky vitamínu C, má antibakteriálne vlastnosti a spomaľuje aj proces starnutia.
Receptúru sa dozviete v tomto článku vďaka portálu stronazdrowia a starostlivo si ju odložte.
Táto tinktúra je skvelou prírodnou medicínou na infekcie a pripravuje sa veľmi jednoducho.
Potrebujete len 4 ingrediencie.
Čierne ríbezle sú chutné, sladké, šťavnaté a bohaté na vitamíny a živiny.
Je to sezónne ovocie, ktoré stojí za to, aby ste si ho spracovali a urobili si zásoby na celý rok.
Napríklad aj vo forme tinktúry, ktorá má intenzívnu vínovú farbu, výraznú, sladkú chuť a liečivé vlastnosti.
Čierna ríbezľa obsahuje okrem vitamínu C, aj vitamín A (betakarotén), E, P, K, B1, B2, vápnik, železo, draslík, horčík, organické kyseliny, triesloviny, flavonoidy, antokyány, rutín, silice, vlákninu a alkaloidy.
Antioxidanty obsiahnuté v ríbezliach znižujú oxidačný stres a odstraňujú zápaly, čím spomaľujú proces starnutia a bránia rozvoju niektorých vážnych chorôb.
Posilňujú tiež imunitu a chránia pred škodlivými účinkami patogénov.
Vďaka obsahu vitamínu A pomáha ríbezľa brzdiť aj rozvoj očných chorôb, napríklad šedého zákalu a zlepšuje ostrosť zraku.
Ďalšie účinky na zdravie:
posilnenie imunity
detoxikačný účinok
antipyretikum
antivírusové a antibakteriálne účinky
znižuje hladinu cholesterolu
reguluje zvýšený cukor v krvi
pomoc pri anémenii
Recept na extrakt z čiernych ríbezlí
Potrebujeme:
1 kg čierne ríbezle
60 Dkg kryštálový cukor
0,5 litra alkohol (vodka)
Postup:
V sklenenej fľaši presypeme ríbezle vrstvami kryštálového cukru.
Zalejeme alkoholom, necháme 6 týždňov uležať na chladnom a tmavom mieste a občas premiešame.
Užívať po lyžičkách.
Verzia pre deti
Vynikajúci domáci pomocník pri horúčke.
Stačí len striedať cukor a ríbezle (začať a skončiť treba s cukrom). Netreba to sterilizovať, takže vitamín sa zachová. Skladujeme v chlade. Ide o výborný domáci recept na dlplnenie železa a zníženie horúčky.
Recept na tinktúru
Potrebujeme:
Na 1,5 litra hotovej tinktúry.
1 kg plodov čiernych ríbezlí
500 ml rektifikovaného liehu
500 ml vodky
1/2 kg kryštálového cukru
Postup:
Plody ríbezlí opláchnite a odstráňte stopky.
Nasypte ich do čistého sterilizovaného skleneného pohára, zalejte liehom, vodkou a dobre premiešajte.
Pohár uzavrite vrchnákom a odložte ho na slnečné miesto, napríklad na okenný parapet, aspoň na mesiac.
Každých pár dní môžete nádobu jemne pretrepať, aby ovocie rýchlejšie macerovalo.
Potom treba tinktúru precediť, ríbezle preložiť do téglika, posypať cukrom v uzavretej nádobe nechať na slnečnom mieste asi týždeň, aby ríbezle pustili šťavu.
Nádobu s ríbezľami denne pretrepte, aby sa cukor rýchlejšie rozpustil.
Po uplynutí tejto doby sceďte šťavu a spojte ju s alkoholovým roztokom.
Vzniknutú tinktúru preceďte cez niekoľko vrstiev gázy alebo kávový filter do sklenených fliaš.
Pevne ich uzavrite a nechajte na chladnom a tmavom mieste cca 6 mesiacov.
Po uplynutí tejto doby je tinktúra pripravená.
Veľa zdravia!