Vyskúšala pripraviť domácu šunku podľa tohto návodu z youtube a výsledok je naozaj vynikajúci. Odporúčam všetkými desiatimi.
Potrebujeme:
1 100 g bravčového mäsa (stehno)
1 L studenej vody
25 g morskej soli
25 g rýchlosoli
4 strúčiky cesnaku
3 bobkové listy
Zmes čierneho korenia
3 guličky nové korenie
1 polievková lyžica majoránky
Na varenie:
2 litre studenej vody
1 polievková lyžica soli
1 polievková lyžica majoránky
2 nové korenia
3 bobkové listy
Postup:
Vo vode rozpustíme oba druhy soli a odložíme si 100 ml bokom.
Vezmeme mäso a uvedených 100 ml vstrekneme do vnútra mäsa ideálne pomocou striekačky s ihlou.
Do zvyšku slaného nálevu pridáme rozpučené strúčiky cesnaku a všetko korenie.
Do nálevu vložíme mäso, prikryjeme a necháme marinovať asi 3 dni – počas tohto obdobia asi 3-4 krát mäso obrátime.
Teraz pristúpime k samotnému vareniu mäsa.
Marinované mäso vyberieme z nálevu a obviažeme pomocou špagátu.
Do 2 litrov vody pridáme soľ, koreniny a preložíme na plameň.
Keď voda dosiahne 90 stupňov, vložíme mäso a teplotu stiahneme na 85 stupňov. Túto teplotu udržiavame počas celého varenia – teplota vo vnútri mäsa by mala byť asi 75 stupňov.
Podľa potreby dolievame vodu.
Varíme asi 1 hodinu a 45 minút. Teraz mäso vložíme do vodotesného vrecka (môžete dať aj 2 vrecká) a rýchlo schladíme v studenej vode.
Potom vložíme do chladničky a necháme pár hodín odstáť.
Môžeme rozkrojiť a podávame.
Komletný VIDEOPOSTUP