Cibuľu používame väčšinou len ako prísadu do našich obľúbených receptov. bez tejto základnej potraviny si už asi ani nevieme predstaviť varenie, pečenie a celkovo prípravu pokrmov. My vám ale dnes ukážeme perfektné veci, ktoré môžete z cibule vykúzliť a ktoré dokonca nahradia aj mäso. Ako bonus vám poradíme aj silný liek na boľavé hrdla a na kašeľ, ktorý vás postaví na nohy doslova za pár hodín.
Cibuľové rezne – neuveríte, aké sú fantastické, nahradia aj mäso!
Potrebujeme:
Cibuľa – 0,5 kg
Cesnak – 2 – 3 strúčiky
Krupica – 100 g
Vajcia – 2 ks
Soľ, mleté čierne korenie
Paradajková šťava – 1,5 šálky (môžete použiť paradajkový pretlak)
Postup:
V miske zmiešame nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, krupicu a vajcia.
Premiešame a zo zmesi tvoríme „rezne“, ktoré vypražíme v oleji dozlatista z oboch strán. Potom vyberieme, na panvicu do výpeku nalejeme paradajkovú šťavu alebo pretlak a necháme prevrieť.
Zalejeme upečené rezne a necháme všetko spolu prevariť, kým tekutina nezhustne. Podávame so šalátom.
Cibuľové sendviče
Potrebujeme:
Chlieb – 6 plátkov
Vajcia – 1 ks.
Cibuľa – 1 – 2 ks.
Múka – 1 lyžica
Syr podľa chuti
Soľ
Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu zmiešame s vyšľahaným vajíčkom, nastrúhaným syrom, múkou a soľou. Zmes natrieme na jednu stranu chlebíka a touto stranou ukladáme do rozpáleného oleja. Potom obrátime a dosmažíme z druhej strany.
Video:
Nakladaná cibuľa – najlepšia na ochutenie vianočných šalátov
Potrebujeme:
Cibuľa – 500 g
Vínny alebo jablčný ocot – 270 ml
Cukor – 140 g
Postup:
Cibuľu nakrájame a ocot a cukor dáme zovrieť na plameň. Cibuľu preložíme do pohára na zaváranie, zalejeme vriacou zmesou a zatvoríme. Používame na ochutenie šalátov.
Zabudnite na zemiakové placky – toto máte hotové za 10 minút
Potrebujeme:
1 veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno
150 g šunky nakrájanej nadrobno alebo nastrúhanej
100 g hladkej múky
50-70 g strúhaného syra
1 vajce
100 ml kefíru, mlieku alebo kyslej smotany
1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo nakrájaný nadrobno)
1 lyžicu nadrobno nasekanej pažítky
Soľ a korenie podľa chuti
Sušený tymián
Olej
Postup:
Všetky prísady jednoducho zmiešame vo väčšej miske. Malo by nám vzniknúť cesto s podobnou konzistenciu ako cesto na lievance, ak sa vám zdá príliš tekuté alebo naopak hutné, pridajte viac múky alebo mlieka.
Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu jednotlivé placky. Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Trik na vynikajúci šalát s cibuľou, z ktorého vám nebude ťažko
Potrebujeme:
1,5 kg uvarených zemiakov, ošúpaných, pretlačených
Soľ
2 veľké cibuľe nakrájané androbno
2 lyžice horúceho, až vriaceho „nedeľného vývaru“
2 lyžice kr. cukru
3 lyžice octu
1 lyžicu horčice
Trochu vegety
Voliteľné – kyslé uhorky nakrájané nadrobno
Postup:
Nakrájanú cibuľu zalejeme 2 lyžicami polievky, pridáme horčicu, ocot, cukor, premiešame a keď zmes vychladne, vmiešame do zemiakov. Ešte dochutíme soľou, korením a ja pridávam aj nakrájané kyslé uhorky!
Hotovo, môžete si pochutnávať! :-)
Najchutnejší cibuľový šalát k rezňom
Potrebujeme:
350 g ružovej/fialovej cibule – alebo malých cibuliek
3 lyžice oleja
Šťavu z jedného citróna
1 lyžičku cukru (¾ lyžičky medu)
Štipku soli
Štipku sladkej papriky
1 lyžičku horčice
Postup:
Cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovicu a odstránime stred (jadro cibule).Nakrájame na tenké plátky a jemne osolíme a pokvapkáme trochu citrónovej šťavy.
Zvyšok šťavy zmiešame s olejom, horčicou, cukrom, korením a dobre premiešame. Zálievku zmiešame s plátkami cibule a dobre premiešame.
Podávame ako prílohu k mäsu alebo iným pokrmom.
Cibuľa, fazuľa a huby – fantastický šalát a netreba ani žiadnu zálievku
Potrebujeme:
500 g sterilizovanej fazule
500 g šampiňónov
4 kusy sterilizovaných uhoriek
2 ks cibule
3 lyžice oleja
Soľ a čiernej korenie podľa chuti
Postup:
Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.
Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.
Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.
Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.
Cibuľa v mrazáku
Ak nechcete pri krájaní cibule roniť krokodílie slzy, vložte ju na 15 minút do mrazničky. Krájanie bude potom celkom bez plaču.
Rozkvitnutá cibuľa – obľúbená chuťovka z cibule, korenín, vajec a strúhanky. Chrumkavá dobrota, ku ktorej sa vynikajúco hodia domáce dressingy, či obľúbené omáčky. :-)
Rozkvitnutá cibuľa
Potrebujeme:
1 veľkú cibuľu
2 vajcia
½ šálky strúhanky
¼ lyžičky soli
Korenie podľa chuti (kajenské korenie, bazalku, tymián, papriku…)
Na dressing:
½ šálky gréckeho jogurtu
2 lyžice kečupu
2 lyžice chrenovej omáčky
¼ lyžičky sušeného oregana
¼ lyžičky sladkej papriky
¼ lyžičky cesnakového prášku
¼ lyžičky soli
Postup:
Cibuľu ošúpeme, vrchnú časť odrežeme a odstránime šupku z povrchu. Spodnú časť pri koreni necháme neporušenú, aby sa nám cibuľa nerozpadla. Cibuľu obrátime (koreňom nahor) a na povrchu urobíme cca 12-14 rovnakých zárezov. Zárezy nesmú celkom preťať stred cibule, aby držala pohromade.
Pripravíme si misku s vodou a vložíme do nej cibuľu, aby nasiakla.
V samostatnej miske rozšľaháme vajcia. V inej miske zmiešame strúhanku so soľou a koreninami. Cibuľu vyberieme z vody, preložíme na plech a rovnomerne na ňu navrstvíme rozšľahané vajíčko aj ochutenú strúhanku.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.
Medzitým zmiešame v miske všetky prísady na dressing. Hotovú chrumkavú cibuľu podávame s omáčkou. Každý si môže dopriať svoj chrumkavý kúsok.
Cibuľový med likviduje chorobu pri prvých príznakoch
Pri prvých príznakoch sopľov a akejkoľvek chronty robím bleskový cibuľový med alebo sirup. Pokrájam cibuľu nadrobno, zalejem 2-3 PL medu a preložím na radiátor (keď nekúria, tak niekde k sporáku, kde sa varí). Do 20 minút cibuľa pustí šťavu do medu a toto treba papať po lyžiciach. Samozrejme, sú aj krajšie verzie – naložiť to pekne do fľaše s cukrom, pridať citrón kvôli vitamínu C a podobne, prípadne variť cibuľový čaj – ale toto je jedna z najrýchlejších a najúčinnejších variant.
Cibuľový zábal
Je výborný pri angíne, bolesti v krku a pri bolestivom prehĺtaní. Cibuľa má silné protizápalové účinky a ak nemáte v obľube cibuľový sirup, vyskúšajte aspoň tento zábal. Stačí, ak očistíte cibuľu, nakrájate ju na kolieska a uložíte vedľa seba na textilnú vreckovku. Priložíme (cibuľou nadol) na hrdlo a prípadne aj priedušky natreté husím sadlom. Prikryjeme uterákom alebo plienkou a obalíme šálom. Necháme pôsobiť celú noc, alebo aspoň 2-3 hodiny.