Potrebujeme:
500 ml mlieka
10 strúčikov cesnaku (očistených a rozdrvených)
2 alebo 3 čajové lyžičky hnedého cukru
250 ml vody
Postup:
Dajte vodu a mlieko do hrnca.
Pridajte cesnak a varte na miernom ohreve.
Počkajte kým zmes nezačne vrieť.
Neprestávajte miešať kým sa zmes nevyparí na polovicu. Odstavte a oslaďte cukrom.
Takto pripravený nápoj je pripravený na servírovanie!
Cesnakový elixír na posilnenie imunity
Potrebujeme:
8 strúčikov cesnaku
4-5 cm koreňa zázvoru
5 l vody
2 bio citróny (chemicky neošetrené)
Postup:
Citrón umyte, ošúpte si zázvor a cesnak.
Zázvor aj cesnak nakrájajte na malé kúsky a citrón prekrojte na 4 kusy aj s kôrou.
Všetky ingrediencie vymixujte v mixéri.
Vodu nechajte zovrieť v hrnci a potom v nej rozmiešajte rozmixovanú zmes.
Nechajte vychladnúť a naplňte do sklenených pohárov.
Tento elixír treba konzumovať každý deň najmenej 2 hodiny pred prvým jedlom.
Cibuľa zlikviduje kašeľ
Cibuľa pôsobí podobne ako cesnak, je ale jedinečná tým, že uvoľňuje hlieny a pomáha pri zápaloch dutín.
Pri prvom náznaku kašľa pomaly zjedzte surovú cibuľu.
Ďalšie cibule rozkrojte a dajte do každej miestnosti, kde sa často pohybujete jednu.
Cibuľa vyčistí byt od baktérií.
Alebo olúpte 1 cibuľu a nakrájajte na kolieska, zalejte 300 ml vriacej vody, zakryte a nechajte 20 minút vylúhovať. Sceďte.
Čaj pite teplý osladený medom trikrát denne.
Na nádchu a zápalové ochorenia prínosových dutín platí vdychovanie výparov z nakrájanej čerstvej cibule.
Síce si poplačete, ale pomôže vám to.
Zábal z nasekanej cibule zmierňuje bolesti v krku.
Proti nádche pomáha, keď v cibuľovej šťave namočíte vatovú tyčinku a vložíte do nosa.
Aplikujte raz za 2 hodiny.
Karamelový čaj proti kašľu
Potrebujeme:
cukor
cibuľu
vodu
ak máte tak aj zázvor
Postup:
Túto liečivú zmes (čaj) robím od oka a nakoniec zvyknem pridávať aj trochu zázvoru.
V hrnci si skaramelizujeme cca 6 pl. kr. cukru takto ho pomaly rozpúšťame – keď je cukor rozpustený, zoberieme studenú vodu a nalejeme cca do pol hrnca.
Robievam v stredne veľkom hrnci!
Chcela by som upozorniť, že keď nalejete vodu dajte pozor, lebo zmes začne bublať a aj striekať.
Netreba sa ľakať treba znížiť plameň a keď nám cela hmota stvrdne miešame a postupne sa rozpustí.
Do zmesi pridáme na pol prekrojenú cibuľu aj so šupou (nechávame len posledné šupy z cibule) a varíme 15min.
Potom podávame.
Chutí výborne aj deťom a dokonca pomohol aj pri zápale pľúc.
Veľa zdravia!