V časoch chrípky a zimných viróz sa mnohí ľudia predháňajú v nákupe doplnkov výživy, vitamínov a sirupov z lekárne. Tú najsilnejšiu pomoc však máme celý čas rovno pod nosom a treba len vedieť, na ktorý problém čo použiť. Máme pre vás najsilnejší trojboj proti chorobám – cesnak, cibuľu a chren.
Cesnak – bič na vírusy
Cesnak si v období zvýšeného výskytu chrípky a ďalších chorôb z prechladnutia doprajte čo možno najčastejšie ako prevenciu i liek. Cesnak je prírodné antibiotikum a antivirotikum, posilňuje imunitu a pomáha bojovať proti virózam. Jeden (asi 6 g) až dva strúčiky denne, tri až štyri počas chrípkového obdobia – to je odporúčaná dávka pre dospelého človeka, ktorú neradno prekračovať. Skvelý prínos v tejto dobe má aj obyčajná cesnaková polievka. Proti typickému cesnakovému aróma, ktoré nemusia byť každému príjemné, pomáha jesť cesnak zároveň s olejom, mliekom a medom alebo po jedle užiť kúsok petržlenovej vňate.
Cesnakové mlieko proti chrípke
Potrebujeme:
500 ml mlieka
10 strúčikov cesnaku (očistených a rozdrvených)
2 alebo 3 čajové lyžičky hnedého cukru
250 ml vody
Postup:
Dajte vodu a mlieko do hrnca. Pridajte cesnak a varte na miernom ohreve. Počkajte kým zmes nezačne vrieť. Neprestávajte miešať kým sa zmes nevyparí na polovicu. Odstavte a oslaďte cukrom. Takto pripravený nápoj je pripravený na servírovanie!
Cesnakový elixír na posilnenie imunity
Potrebujeme:
8 strúčikov cesnaku
4-5 cm koreňa zázvoru
5 l vody
2 bio citróny (chemicky neošetrené)
Postup:
Citrón umyte, ošúpte si zázvor a cesnak. Zázvor aj cesnak nakrájajte na malé kúsky a citrón prekrojte na 4 kusy aj s kôrou. Všetky ingrediencie vymixujte v mixéri. Vodu nechajte zovrieť v hrnci a potom v nej rozmiešajte rozmixovanú zmes. Nechajte vychladnúť a naplňte do sklenených pohárov. Tento elixír treba konzumovať každý deň najmenej 2 hodiny pred prvým jedlom.
Cibuľa zlikviduje kašeľ
Cibuľa pôsobí podobne ako cesnak, je ale jedinečná tým, že uvoľňuje hlieny a pomáha pri zápaloch dutín. Pri prvom náznaku kašľa pomaly zjedzte surovú cibuľu. Ďalšie cibule rozkrojte a dajte do každej miestnosti, kde sa často pohybujete jednu. Cibuľa vyčistí byt od baktérií. Alebo olúpte 1 cibuľu a nakrájajte na kolieska, zalejte 300 ml vriacej vody, zakryte a nechajte 20 minút vylúhovať. Sceďte. Čaj pite teplý osladený medom trikrát denne. Na nádchu a zápalové ochorenia prínosových dutín platí vdychovanie výparov z nakrájanej čerstvej cibule. Síce si poplačete, ale pomôže vám to. Zábal z nasekanej cibule zmierňuje bolesti v krku. Proti nádche pomáha, keď v cibuľovej šťave namočíte vatovú tyčinku a vložíte do nosa. Aplikujte raz za 2 hodiny.
Karamelový čaj proti kašľu
Potrebujeme:
cukor
cibuľu
vodu
ak máte tak aj zázvor
Postup:
Túto liečivú zmes (čaj) robím od oka a na koniec zvyknem pridávať aj trochu zázvoru. V hrnci si skaramelizujeme cca 6 pl. kr. cukru takto ho pomaly rozpúšťame – keď je cukor rozpustený, zoberieme studenú vodu a nalejeme cca do pol hrnca. Robievam v stredne veľkom hrnci! Chcela by som upozorniť, že keď nalejete vodu dajte pozor, lebo zmes začne bublať a aj striekať. Netreba sa ľakať treba znížiť plameň a keď nám cela hmota stvrdne miešame a postupne sa rozpustí. Do zmesi pridáme na pol prekrojenú cibuľu aj so šupou (nechávame len posledné šupy z cibule) a varíme 15min. Potom podávame.Chutí výborne aj deťom a dokonca pomohol aj pri zápale pľúc.
Chren je najlepší proti nádche
Chrenmá výrazný antibiotický efekt a posilňujúce účinky. Chren dokáže v tele účinne eliminovať infekcie a je výborným doplnkom liečby všetkých chorôb z prechladnutia. Pri chrípke potláča množenie baktérií a vírusov a prehrieva organizmus. Pri kašli a nádche chren uvoľňuje zahlienenie, jeho silica rozpúšťajú usadený sekrét na slizniciach dýchacích ciest ako v prínosových dutinách, tak v pľúcach a prieduškách. Tento účinok pocítite už pri jeho krájaní, drvenie alebo strúhanie, kedy sa uvoľňujú látky s dezinfekčným pôsobením, čo sa prejavuje slzením ako u cibule. Osvedčenou prírodnou medicínou vo chrípkovom období je dať si každý deň 1 lyžičku čerstvého chrenu.
Chrenový zázrak
Potrebujeme:
250 g chrenu
200 g kvalitného medu
Šťavu z 1 citróna
3 cm zázvoru (nemusí byť)
Postup:
Chren aj zázvor rýchlo olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Zalejeme ho pohárom prevarenej, ale nie horúce, vody. Starostlivo všetko premiešame, prikryjeme a necháme odstáť pol druhej hodiny v izbovej teplote. Po uplynutí tejto doby precedíme a tiež starostlivo vytlačíme tekutinu cez sterilne čisté plátenko a vmiešame celý med a trochu citrónovej šťavy.