Situácia s koronavírusom je taká, aká je a nikto z nás nevie, ako dlho potrvá. Preto sme pre vás dnes pripravili recept na čerstvý voňavý chlebík, ktorý je veľmi jednoduchý a takmer bez roboty! Dôležité je len nechať ho dobre nakysnúť. Ak máte zásobu múky, vyvážite ho zlatom…
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
6 g sušeného droždia
4 g soli
30 g masla
100 ml mlieka
50 ml vody
Na potretie
1 žĺtko
5 g mlieka
Postup:
1. Vymiešajte v mise všetky suché ingrediencie, pridajte maslo, mlieko a vodu.
2. Vymieste vláčne cesto, dajte ho do čistej misy, ktorú si trochu vymastite olejom a prikryte potravinárskou fóliou.
Nechajte nakysnúť 30 minút.
3. Po 30 minútach cesto znovu vymieste.
Znovu vložte do misy, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste ešte hodinu.
4. Nakysnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku, cesto rozprestite a rozvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm.
5. Zrolujte a vyformujte bochník.
6. Bochník cesta preložte na papier na pečenie, prikryte bavlnenou utierkou a nechajte podkysnúť ešte 30 minút.
7. Pomocou ostrého noža urobte na vrchu bochníka pár zárezov a potrite ho vajíčkom rozmiešaným s mliekom.
8. Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte asi 30 minút.
9. Voňavý čerstvý chlebík je pripravený na konzumáciu, stačí už len nechať trochu vychladnúť a nakrájať.
Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: www.przy-garach.pl