Tento závin je naozaj úžasný, nekysne ani minútu.
Potrebujeme:
125 g tvarohu
250 g polohrubej múky
50 g cukru
štipka soli
75 ml oleja a toľko isto aj mlieka 75 ml
2 lyžičky prášku do pečiva
maková plnka:
70 – 100 g maku nemletý
hrsť hrozienok
100 – 150 g cukru
2/3 šálky mlieka
1 vajce
Postup:
Mletý mak vodou a premyte zalejem mliekom, dáme na sporák a privedieme do varu. Pridáme hrsť hrozienok a varíme, kým mak nevstrebe mlieko. Potom pridáme cukor a dobre premiešame, môžeme zložiť z plameňa.
Preosejeme si múku. Pridáme prášok do pečiva a štipku soli. Potom pridáme aj olej, mlieko tvaroh a cukor.Vymiesime cesto. Cesto by sa nám malo pekne spojiť a malo by byť trochu lepkavé.
Pomúčime si pracovnú plochu a cesto vyvaľkáme. Naplníme makovou plnkou. Od okrajov po všetkých stranách necháme voľné 2 cm.
Zvinieme do závinu a položíme na vymastený plech spojom nadol.
Závin pred pečením potrieme rozšľahaným vajcom v troche mlieka. Pečieme pri 180 °C cca 45 minút.