zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Čaj z listov viniča: Pripravte si ho a budete vďační, že ste to urobili!

Možno ich máte aj vo svojej záhrade a ani netušíte, čo všetko dokážu.

Toto vás presvedčí, že nemusíte čakať až na jeho sladké plody.

Reč je o listoch viniča, ktorý je v slovenských záhradách veľmi obľúbený.

 

 

Vďaka YouTube kanálu Matkin riad sa dozviete viac o liečivej sile listov viniča.

Listy viniča sú najmä v krajinách ako Grécko, Albánsko, Francúzsko či Taliansko veľmi dôležitou súčasťou jedálnička, ale aj tradičnej medicíny.

Tamojší ľudia totiž dobre vedia, aké sú tieto listy prospešné pre zdravie. 

Zároveň je ich výhodou aj to, že ich môžu využívať skôr a dokonca aj dlho potom, ako oberú posledné plody.

 

 

Listy viniča sú zázrakom z prírody

Obsahujú veľké množstvo vitamínov (A, C, vitamíny skutpiny B) a cenných minerálov, predovšetkým draslíka, vlákniny, kyseliny listovej a mnohých antioxidantov.

Majú protirakovinové účinky, za tie môže najmä špecifická kombinácia živín, vitamínov a antioxidantov.

Posilňujú imunitu.

Chránia pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.

Stimulujú krvný obeh, znižujú krvný tlak.

 

 

Chránia cievy pred kôrnatením.

Cenný resveratol sa nenachádza len v plodoch, ale aj v listoch, ocenia ho najmä dámy, spomaľuje totiž proces starnutia.

Očisťujú organizmus od odpadových látok – majú silný močopudný účinok a majú aj mierny laxatívny účinok.

Pomáhajú čistiť obličky, črevá a močový mechúr.

Liečia žily a sú balzamom na boľavé nohy.

 

 

Listy viniča liečia kŕčové žily – výborné sú obklady z listov viniča, ktoré pomáhajú s problémom unavených a boľavých nôh.

Oddávna sa používali ako prírodný liek na zápchu a pocit ťažoby pri zlom trávení.

Hroznové liszty taktiež prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty.

Sú výbornou prísadou jedál – mladé sa dajú jeseň aj len ta- samé.

Chutia podobne ako špenát.

Staršie listy sa používajú podobne ako naša kapusta – dá sa do nich zabaliť mäso, ryža, alebo sa používajú namiesto pšeničných placiek.

Ochutia dusené jedlá, spestria jednohubky, či šalátové misy.

 

 

Ako ich používať?

Okrem priamej konzumácie vo vašich obľúbených jedlách, výborné sú aj hroznové čaje – zo sušených listov, ale veľmi obľúbené sú aj zábaly či zápary.

Zábaly sa pripravujú podobne ako kapustové.

Zľahka sa rozklepú, aby sa narušila žilnatina a prikladajú na kŕčové žily.

Čaj zo sušených listov pomôže pri chrípke a prechladnutí.

 

 

Pravidelné pitie čaju z listov viniča pôsobí ako prevencia závažných chorôb, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak, stimuluje činnosť čriev a chráni aj pečeň.

Tento nápoj si určite dajte aspoň raz denne počas chrípkovej sezóny a nemusíte sa obávať, že vás choroba skolí.

Odvary z listov viniča pôsobia blahodárne aj na kožné ochorenia – zmierňujú podráždenie, opuchy, začervenanie a svrbenie.

Listy sa často pridávajú aj do kúpeľa a pomáhajú tak bojovať s dermatitídami rôzne pôvodu.

Na boľavé kolená použijeme obklad z listov viniča.

 

 

Čaj z viničných listov

Na 1 šálku čaju použijeme 5 – 6 listov viniča, môžu byť aj čerstvé koncové výhonky.

Najlepšie je listy nasekať nožom na menšie kúsky. 

Povaríme asi 5 minút s 2 pohármi pitnej vody. 

Následne necháme 5 minút lúhovať. 

Čaj precedíme a pijeme.

Môžeme si ho dochutiť medom a citrónom.

 

 

Obklad z listov

Asi 30 listov listov  uvaríme v 500 ml vody.

Necháme 15 minút lúhovať prikryté pokrievkou.

Do odvaru namočíme handričku, dáme na ňu listy.

Preložíme a ešte horúci obklad pridržíme na koleno.

 

 

Prikryjeme fóliou a obviažeme teplým uterákom.

Obklad necháme pôsobiť cez noc a opakujeme podľa potreby.

Listy viniča sú výborné aj do zaváranín, dodajú im výbornú chuť a vďaka nim ostanú zaváraniny chrumkavé.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.

Veľa zdravia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie