Naši starí rodičia ich zbierali v lese a jedli. Zabudli sme, že liečia srdce a žlčník!

Využite ich potenciál pre vaše zdravie.

Brusnica obyčajná (Vaccinium vitis-idaea) je nízky, vždyzelený krík patriaci do čeľade vresovcovitých.

Poklad z lesa

 

 

Vyskytuje sa najmä v chladnejších oblastiach severnej Európy, Ázie a Severnej Ameriky, kde rastie v smrekových a borovicových lesoch, na vresoviskách a vlhkých rašeliniskách.

Tento krík dosahuje výšku 10 až 40 centimetrov a jeho listy sú kožovité, tmavozelené a lesklé.

Plody sú nabité cennými látkami a viac sa o nich dozviete vďaka portálu pysznosci v tomto článku.

Kvety brusnice sú malé, biele až ružové, usporiadané v hroznatých súkvetiach a kvitnú od mája do júna.

Hoci v minulosti bola brusnica mimoriadne ceneným darom lesa, dnes je menej populárna ako čučoriedky.

 

 

Napriek tomu je brusnica obyčajná bohatá na cenné zdraviu prospešné vlastnosti a právom si zaslúži označenie superpotravina.

Vlastnosti a výskyt brusnice

Brusnica obyčajná sa prirodzene vyskytuje v smrekových a borovicových lesoch, na vresoviskách a vlhkých rašeliniskách.

 

 

V ľudovom liečiteľstve a kozmetike sa brusnica používa už oddávna.

Zdravotné výhody brusnice

Na liečivé účely sa využívajú plody aj listy brusnice.

 

 

Obe časti rastliny sú známe svojimi priaznivými účinkami na liečbu infekcií močových ciest, ako sú infekcie močového mechúra alebo obličiek.

Pomáhajú aj pri liečbe urolitiázy.

 

 

Listy brusnice majú navyše protihnačkové vlastnosti, pretože taníny v nich obsiahnuté podporujú zdravú bakteriálnu flóru žalúdka a čriev a zmierňujú príznaky otravy jedlom.

Listy obsahujú aj kyselinu trieslovú, ktorá znižuje počet baktérií Helicobacter pylori, čo je mikroorganizmus zodpovedný za väčšinu prípadov žalúdočných a dvanástnikových vredov a môže viesť k rakovine žalúdka.

 

 

Brusnica je bohatá na polyfenoly, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie tukov, čo z nej robí cennú zložku stravy na prevenciu obezity.

Nutričné hodnoty a využitie

Brusnice sú jedlé aj surové, no pre svoju kyslo-horkú chuť sú často spracovávané.

 

 

Obsahujú kyselinu benzoovú, ktorá prirodzene konzervuje potraviny.

Červené čučoriedky sú vynikajúce na prípravu konzerv, štiav, nálevov, odvarov, tinktúr a mäsových omáčok.

 

 

Červené čučoriedky majú vysoký obsah vlákniny a polyfenolov, čo pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém a pomáha predchádzať infarktu či mozgovej príhode.

Sú tiež zdrojom antioxidantov, ktoré chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi, posilňujú imunitu a môžu zlepšiť funkciu mozgu, čím znižujú riziko Alzheimerovej choroby.

 

 

Brusnica obyčajná je cenným darom prírody s množstvom zdraviu prospešných vlastností.

Jej pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšiemu zdraviu močových ciest, žalúdka a srdcovo-cievneho systému.

 

 

Vyskúšajte brusnice v rôznych formách a využite ich potenciál pre vaše zdravie.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie