Jamie Oliver, obľúbený anglický šéfkuchár a autor niekoľkých kníh, pripravil tieto jednoduché recepty, s ktorými sa aj obyčajné zemiaky premenia na majstrovské dielo. S týmito radami pripravíte zemiaky, ako skúsený šéfkuchár. Už nikdy nebudú rozvarené a bez chuti. Vaše jedlo bude ako z nóbl reštaurácie!
Tieto recepty si určite odložte. Zídu sa vám vždy keď budete pripravovať zemiaky a vaša rodina, aj hostia, budú nadšení!
Ako správne piecť zemiaky
Pečenie zemiakov sa zdá byť veľmi jednoduché. Avšak nie každý vie, ako ich správne upiecť. S týmto postupom budú vaše zemiaky jednoducho dokonalé.
Postup:
Teplotu rúry si nastavte na 200 stupňov. Zemiaky umyte a dôkladne osušte papierovými utierkami. Každý zemiak musí byť prepichnutý vidličkou a namastený malým množstvom olivového oleja. Zemiaky vložte do väčšej misky, osoľte, pridajte bylinky a koreniny podľa chuti a premiešajte. Preložte na plech a pečte asi 60 minút. Tieto zemiaky sú vo vnútri vždy mäkké a chutia fantasticky.
Zemiaky plnené syrom a paradajkovou omáčkou
Ideálne jedlo ak potrebujete vyčarovať jednoduchú, chutnú a lacnú rodinnú večeru.
Potrebujeme:
2-4 zemiaky
400 g pasírovaných paradajok
100 g tvrdého syra
1-2 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
bazalka, soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky upečte podľa prvého receptu. Cesnak si nakrájajte na drobno a opečte v olivovom oleji. Nakrájajte bazalku. Pasírované paradajky pridajte k cesnaku a podľa chuti pridajte soľ, korenie a bazalku. Nechajte spolu prevariť a potom odstavte zo sporáka. Omáčku preceďte cez sitko a znovu jemne povarte asi 5 minút. Upečené zemiaky prekrojte na polovicu a vydlabte do každého jamku. Naplňte omáčkou a posypte strúhaným syrom. Položte späť na plech a pečte pri 180 stupňoch kým sa syr neroztopí.
Takto pripravené zemiaky môžete jesť ako hlavné jedlo napríklad so šalátom, alebo podávať ako luxusnú prílohu k mäsu. Na tanieri môžete ešte ozdobiť petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou. Dobrú chuť!
Zemiaky plnené lososom a hráškom
Tento recept urobí z vašich zemiakov originálne slávnostné predjedlo. Takto plnené zemiaky vyhovejú aj tým najväčším labužníkom.
Potrebujeme:
2-4 zemiaky
150 g zeleného hrášku
100 g údeného lososa
100 g tvrdého syra
2-3 lyžice bieleho jogurtu
1 strúčik cesnaku
1PL olivového oleja
vňať z mladej cibuľky alebo pažítka, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky upečieme podľa prvého receptu. Cesnak si prelisujte a dajte na panvicu s rozohriatym olejom. Pridajte hrášok a duste, kým nebude mäkký. Počas dusenia pridajte trochu vody. Osoľte, okoreňte a potom hrášok rozmixujte. Nastrúhajte syr a pridajte ho do hráškového pyré. Dobre premiešajte. Lososa si nakrájajte a zmiešajte s hráškovym pyré. V zemiakoch spravte zárezy a naplňte plnkou. Navrch dajte trochu bieleho jogurtu a posypte nakrájanou pažítkou. Takto pripravené môžete podávať. Dobrú chuť!
Cesnakové zemiaky
Cesnak dodá jedlu jedinečnú chuť, aj vôňu, Preto je obľúbený pri príprave rôznych pokrmov. Vyskúšajte tieto zemiaky s cesnakom a určite sa do nich zamilujete.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
50 ml olivového oleja
6 strúčikov cesnaku
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky pečieme podľa prvého receptu. Po upečení ochladíme a urobíme v každom zemiaku zárezy. Cesnak si prelisujeme a naplníme ním rovnomerne všetky zemiaky. Polejeme olivovým olejom a pridáme soľ a korenie podľa chuti. Dopečieme ešte 15 minút pri 160 stupňoch. Dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom