zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Takmer nikto netuší, že kvety tohto bežného ihličnana sú jedlé: Lesníci ich jedia ako cukríky!

Tieto stromy rastú po celom Slovensku a práve začali kvitnúť.

Sezóna potrvá do polovice júna.

Takmer nikto nevenuje pozornosť ich kvetom, čo je škoda, pretože sú jedlé, krásne voňajú a chutia ako les.

 

 

Ako uvádza portál newsy.gotujmy, lesníci ich jedia ako pochúťku. 

Niektoré recepty na jedlá a pochutiny z rastlín, ktoré nájdete v lesoch a na lúkach, sú už celkom bežné a sotva niekoho prekvapia.

Možno ste už počuli napríklad o bazových rezňoch, či koláčikoch z lipových kvetov.

Sú však aj plody, či kvety, ktoré radšej neskúšajte, pretože môžu byť jedovaté.

Vedeli ste, že borovicové kvety sú jedlé?

 

 

Nielenže sú jedlé, ale vraj aj veľmi chutné.

Až tak, že lesníci majú svoj vlastný recept, o ktorý sa podelili.

Prekvapivé občerstvenie lesníkov

Lesníci sa podelili o skvelý tip, ako jesť borovicové kvety.

Ako sa ukázalo, samčie súkvetia borovíc sú jedlé, majú sladkú chuť a silnú vôňu lesa.

Recept:

Samčie súkvetia borovice vyberieme ešte pred pokrytím peľom, očistíme a odstránime hnedé šupiny.

Čokoládu si necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a následne do nej namáčame súkvetia borovice.

 

 

Takto pripravené kvety vyzerajú veľmi lákavo a je škoda ich nevyskúšať.

Trúfnete si na takúto lesnú maškrtu?

Ako inak môžete jesť borovicové kvety?

Takáto pochúťka z borovicových kvetov je len jedným zo spôsobov, ako ich využiť v kuchyni.

Majú široké využitie a môžete si z nich vyrobiť napr. sirupy, džemy, odvary, tinktúry, či ocot.

Súkvetia sú vhodné aj na varenie, dusenie, vyprážanie a môžete si ich pridať aj do šalátu alebo ich jesť surové.

 

 

Tak, ako lesníci, môžete ich jesť s čokoládou, aj bez nej.

Dokonca si ich môžete aj usušiť a neskôr nimi dochucovať pokrmy.

Vlastnosti borovicových kvetov

Samčie súkvetia borovice, teda tie, ktoré sú vhodné do jedla, obsahujú vitamín C a samozrejme peľ.

Okrem toho tiež obsahujú bielkoviny a cenné esenciálne oleje.

Sirup vyrobený z borovicových kvetov má expektoračné, antivírusové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré sa používajú na zmiernenie príznakov infekcií horných dýchacích ciest.

Mladé borovicové výhonky

 

 

Jedným z hitov jari je sirup z borovicových výhonkov.

Je lahodný a má pozitívny vplyv na naše zdravie.

K babským receptom sa oplatí vrátiť – v ich kuchyni to bol prírodný liek na mnohé neduhy.

Aby sme si doma vyrobili dokonalý sirup z borovicových výhonkov, samozrejme, musíme sa zásobiť základnou surovinou, teda výhonkami borovice.

Mladé časti stromu by sa mali zbierať mimoriadne opatrne.

Práve z nich sa tvoria nové vetvičky, preto ich bez obozretnosti nemôžeme trhať.

Najlepšie je vybrať si bujné borovice a nazbierať potrebné množstvo z niekoľkých porastov.

Divo rastúce borovice a ihličnany zo záhrady sa môžu líšiť veľkosťou výhonkov.

Odporúčané by mali merať približne 7-8 centimetrov.

Niektorí si na prelome marca a apríla vyrábajú sirup z borovicových výhonkov – používajú to veľmi mladé výhonky, ktoré majú veľa živice.

Iní čakajú a sirup z borovicových výhonkov vyrábajú v máji alebo začiatkom júna.

Borovicové výhonky by sa mali zbierať skôr, ako narastie ihličie.

Mali by byť svetlozelené (alebo s hnedou škrupinou) a lepkavé – vďaka tomu si môžeme byť istí, že obsahujú veľa hodnotnej šťavy.

Nemôžu byť príliš malé, ale nemali by byť ani príliš dlhé.

Optimálna veľkosť je od niekoľkých do 10-12 centimetrov – dlhšie porasty majú zvyčajne príliš málo šťavy.

Ako zbierať výhonky borovice?

 

 

Mladé borovicové výhonky ostrihajte záhradníckymi nožnicami alebo ostrým nožom.

Najlepšie je vyberať stromy, ktoré rastú ďaleko od rušných ciest, miest a priemyselných závodov.

Pri zbere pamätajte na to, aby ste neodrezali všetky výhonky z jedného konára.

Strom musí ďalej rásť a nesmie sa poškodiť, preto vyberajte najšťavnatejšie výrastky a zvyšok nechajte na mieste.

Oplatí sa vybrať aj bočné konáre, aby nenarušili rastový kužeľ stromu.

Obľúbenou metódou je aj strihanie výhonkov na polovicu – vďaka tomu zostanú borovice nepoškodené a môžu sa ďalej prirodzene vyvíjať.

Pri zbere výhonkov dávajte pozor, aby ste nepolámali konáre.

Kvôli lepkavej živici sa výhonky borovice najlepšie zbierajú v rukaviciach.

Borovicový výhonkový sirup – najčastejšie chyby

 

 

Zozbierané výhonky by sa nemali šúpať.

Predtým, ako ich dáme po vrstvách do oparenej nádoby, treba ich vyčistiť.

Pre čo najlepšie účinky a potenciu prípravku je najlepšie pripraviť si sirup z borovicových výhonkov ihneď po návrate domov zo zberu.

Cenné látky z výhonkov sa môžu rýchlo vypariť a oslabiť tak účinok sirupu.

Chybou však nebude pridanie niekoľkých mladých šišiek alebo samčích súkvetí – v správnom pomere dokážu zvýrazniť chuť a účinok sirupu z borovicových výhonkov.

Ako vyrobiť sirup z borovicových výhonkov?

 

 

Príprava sirupu z mladých výhonkov borovice je veľmi jednoduchá.

Dá sa to urobiť dvoma spôsobmi: zasypte výhonky cukrom vo veľkej nádobe alebo z nich uvarte vývar.

Tu sú dva z najpopulárnejších receptov.

Na prípravu sirupu budete potrebovať:

zaváraninové poháre

 

 

suché borovicové výhonky, ktoré najprv odvážime, aby sme zvolili správne množstvo cukru

cukor (najlepšie hnedý, ale môže byť aj biely) – maximálne 1 kg na kilogram borovicových výhonkov, no ak máte radšej menej sladký sirup, môžete pridať aj menej.

Príprava:

Borovicové výhonky očistite od hnedých šupín, ale neumývajte ich vo vode – musia byť suché.

Potom ich rozdrvte tĺčikom na mäso.

Prvú vrstvu výhonkov položte na dno nádoby a zasypte ju cukrom.

Potom striedajte vrstvy výhonkov a každý z nich posypte cukrom.

Keď je nádoba plná, na vrchu by mala byť trochu hrubšia vrstva cukru.

Poháre uzavrite alebo prikryte utierkou.

Nechajte na slnečnom mieste 2 až 6 týždňov – podľa toho, koľko sirupu chcete získať.

Dávajte pozor, aby sa dovnútra nedostala vlhkosť, inak by výhonky mohli plesnivieť.

V prípade potreby prisypte trochu cukru.

 

 

Po niekoľkých týždňoch odstráňte výhonky a sirup preceďte a potom ho nalejte do sterilizovaných pohárov alebo fliaš.

Druhým spôsobom je varenie odvaru z borovicových výhonkov.

Na výrobu sirupu týmto spôsobom potrebujete rovnaké suroviny ako v recepte č.1.

Očistite výhonky borovice od šupiek, vložte ich do hrnca a zalejte vodou.

Varte na miernom ohni asi hodinu.

Potom odstráňte výhonky a preceďte vývar.

 

 

Pridajte doň cukor – maximálne 1 kilogram na liter vývaru alebo menej, podľa toho, aký sladký chcete mať sirup.

Opäť varte, kým sirup nezhustne.

Potom nalejte do pohárov alebo fliaš a pasterizujte 15 minút – vďaka tomu si dlhšie zachová svoje liečivé vlastnosti.

Sirup z borovicových výhonkov – spoznajte jeho vlastnosti

 

 

Mladé časti borovice, a teda na ich základe pripravený sirup z borovicových výhonkov, majú dezinfekčný a čistiaci účinok.

Nájdeme v nich množstvo éterických olejov zodpovedných za charakteristickú vôňu.

Výhonky obsahujú aj cenné flavonoidy, vitamín C a minerálne soli potrebné pre správne fungovanie organizmu.

Borovica má tiež antiseptické vlastnosti.

Sirup z borovicových výhonkov je prírodným liekom na mnohé problémy.

V prvom rade je to osvedčený liek na prechladnutie.

hrejivý, baktericídny a expektoračný účinok a pri nádche uľahčí dýchanie.

Je bohatý na minerálne soli, sacharidy a vitamín C, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe prechladnutia, faryngitídy a iných infekcií.

Vďaka obsahu borovicového esenciálneho oleja pomáha prečisťovať dýchacie cesty a uľahčuje dýchanie.

 

 

Pri preventívnom používaní počas celého roka posilňuje imunitu a pomáha predchádzať prechladnutiu, najmä v jesennom a zimnom období.

Sirup z borovicových klíčkov možno ho použiť aj pri iných neduhoch, ako sú zápaly močových ciest či žlčníka.

Je bohatý na flavonoidy – chemické zlúčeniny, ktoré majú protizápalové, antioxidačné, diuretické a diastolické vlastnosti.

Sirup z borovicových výhonkov – dávkovanie

 

 

Výhody sirupu môžeme využívať prakticky po celý rok.

Na profylaktické účely stačí jedna čajová lyžička denne.

Sladký sirup sa dá piť samotný – alebo ako prídavok do vody s citrónom či čaju.

Počas choroby treba dávku zvýšiť na 3-4 čajové lyžičky denne u dospelých a maximálne 3-krát denne u detí.

Našťastie je sirup z borovicových výhonkov pre sladkú chuť medzi deťmi pomerne obľúbeným liekom, takže s jeho užívaním by nemal byť problém.

Sirup z borovicových výhonkov – skladovanie

Sirup z borovicových výhonkov možno skladovať v domácich lekárničkách aj niekoľko rokov.

Dôležité je vybrať si správne miesto.

Najlepšie je zatienené miesto, kam sa slnečné lúče nedostanú.

Bez významu nie je ani teplota – sirup z borovicových výhonkov by sa mal skladovať v chlade.

Vhodné podmienky nie sú všetko.

Nezabúdajme ani na výber nádoby – dobre uzavretá dóza, najlepšie z tmavšieho skla, je dokonalým obalom, v ktorom si sirup z borovicových výhonkov zachová svoje vlastnosti až 3 roky.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie tipy pre zdravie