zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Rastie v mnohých záhradách a predsa len málokto vie, že táto zázračná rastlina lieči cukrovku, pôsobí protizápalovo a ZASTAVUJE šedivenie!

Spoznajte blahodarné vlastnosti tejto rastliny!

Mali by ste jej zjesť toľko, koľko vládzete. 

 

 

Pripomeňme si toto ovocie, ktoré má v skutku úžasné vlastnosti.

Tieto plody sú veľmi prospešné pre zdravie a navyše veľmi chutné.

Portál tuticikkek prezradil viac o liečivých účinkoch moruší. 

Moruše obsahujú veľké množstvo vitamínov A a C, vápnika, draslíka, železa, mangánu a fosforu.

Ďalej horčík, meď, kyselinu listovú, vitamíny B1 a B6, kyselinu pantoténovú, riboflavín a niacín.

Obsahujú veľké množstvo antioxidačných flavonoidov, ktoré majú mimoriadne dobrý imunitný a protizápalový účinok.

Vitamín E je silný antioxidant, ktorý pomáha udržiavať zdravie pokožky. 

 

 

Rastlinná vláknina napomáha tráveniu, znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky.

Ovocné kyseliny a minerálne soli pomáhajú v boji proti vírusom a baktériám.

 

 

Vysoký obsah pektínu znižuje hladinu cholesterolu a aterosklerózu.

Morušový džem je známy tým, že má laxatívny účinok a je tiež dobrý pri ťažkostiach so žalúdkom, obličkami a močovým mechúrom.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sú veľmi účinné pri ochrane pred voľnými radikálmi.

 

 

Hrajú teda významnú úlohu v prevencii rakoviny a majú tiež liečebný účinok.

Výborne pôsobia aj proti únave.

Počas výskumu v Austrálii sa ukázalo, že nápoje vyrobené z lisovanej šťavy z moruše, účinne inhibujú rozmnožovanie a rast škodlivých baktérií a húb.

Iné výskumy potvrdili, že vysoký obsah antioxidantov v morušiach má výrazný protirakovinový účinok.

Moruše majú vďaka svojmu bohatému obsahu veľmi dobrý účinok proti starnutiu.

 

 

Týmto spôsobom znižujú vplyv škodlivých slnečných lúčov na starnutie pokožky, ako aj odďaľujú nástup mentálneho zhoršenia súvisiaceho s vekom.

Navyše sme sa vďaka novému revolučnému objavu mohli dozvedieť aj o ich vplyve na oddialenie šedivenia.

 

 

Podporou správneho metabolizmu buniek aktívne zložky moruše zaisťujú zdravie vlasových folikulov.

Tým sa vytvára účinok proti starnutiu.

Vďaka prirodzenému obsahu fytoestrogénov viaceré štúdie preukázali ich preventívny a liečebný účinok na ženské ochorenia.

 

 

Z listov moruše, ktoré obsahujú mimoriadne cenné účinné látky, si môžete pripraviť čaj, ktorý má detoxikačný, sťahujúci a krvný tlak znižujúci účinok.

Čaj z listov moruše je výborným liekom na anémiu z nedostatku železa.

Jeho protizápalový účinok je výrazný vnútorne aj zvonka.

Ako kloktadlo lieči choroby ústnej sliznice a zápaly ďasien.

 

 

Je účinný aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest.

Môže sa použiť aj ako sedací kúpeľ pri liečbe hemoroidov.

Moruše sa dajú využiť a konzumovať mnohými spôsobmi.

 

 

Ich zdraviu prospešné a blahodarné účinky si najlepšie vychutnáte surové a čerstvé.

Čerstvá dužina ovocia obsahuje cenné látky, vitamíny a flavonoidy.

Z moruší sa vyrába sirup, džem, zaváraniny a dokonca aj omáčka.

Pre svoju príjemnú, kyslastú chuť sa výborne hodí na dochutenie lahodných zákuskov a koláčov.

 

 

Skvele sa hodí aj na dochutenie rôznych mliečnych výrobkov, napríklad jogurtov.

Dá sa z nich vyrobiť morušové víno a dokonca aj likér.

Moruša prirodzene inhibuje tvorbu polypov hrubého čreva.

Len v Európe existuje viac ako 2000 odrôd.

 

 

Vyskytuje sa na slnečných až polotienistých miestach, napr. vo svetlých lesoch, príp na ich okraji, na pôde bohatej na vápnik a dusík.

Jej plody a listy sú veľmi bohaté na triesloviny (kyseliny triesloviny).

Mnohé druhy sa používajú v medicíne, pretože tanín má adstringentné vlastnosti, ktoré chránia kapiláry.

Známy je aj ich baktericídny účinok.

 

 

Moruše sa tiež používajú na výrobu ovocného želé a nápojov.

Čerstvé ovocie sa konzervuje aj mrazením.

Kultivácia

Najlepšie sa cíti na slnečnom stanovišti chránenom pred vetrom, v suchom lete ju treba polievať.

 

 

Keďže rastie do výšky, vyžaduje si oporu primeranej sily.

Rozmnožovanie sa vykonáva pučaním.

Špička zrelého výhonku sa zahne do črepníka zapusteného do zeme a zakorení prikrytím zeminou.

Zakorenené odrezky môžeme na jeseň alebo na jar nasledujúceho roku oddeliť od materského výhonku a vysadiť.

Na pestovanie sa uprednostňuje beztŕňová verzia.

Medzi rastlinami je potrebná vzdialenosť najmenej 2–3 m.

Nevyhnutný je aj pravidelný rez a odstraňovanie bočných výhonkov.

 

 

Po zbere sa počet nových výhonkov zníži na 3-5 na rastlinu.

Ako vidíte, moruše sa rozhodne oplatí mať v záhrade.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie