Medvedí cesnak je jarná vitamínová bomba, ktorú si môžeme v marci nazbierať celkom zadarmo.
Dnes vám poradím výborný recept na polievku z medvedieho cesnak, ktorá je vynikajúca proti jarnej únave a chorobám.
Účinky jarného cesnaku:
Detoxikácia – je ideálny pri jarnej očiste organizmu, ale dokáže prečistiť aj obličky a tráviaci systém, dokonca znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
Migrény – ak trpíte častými bolesťami hlavy alebo migrénami, dobrým pomocníkom je práve medvedí cesnak.
Nedostatok energie – ak vás trápi únava a nedostatok energie, medvedí cesnak je vynikajúci stimulant a povzbudí vás.
Posilnenie imunity – v čase keď je váš organizmus oslabení a náchylnejší na choroby podporí vašu imunitu.
Žalúdočné ťažkosti – zázračná rastlinka pomôže aj s problémami tráviaceho traktu ako sú plynatosť, zápcha alebo hnačka.
Podpora cirkulácie krvi – podporovaním cirkulácie krvi v tele a mozgu sa môžete zbaviť nespavosti, úzkosti, tlaku v hlave , podporiť pamäť aj znížiť krvný tlak.
Antibakteriálne účinky – zvyšuje odolnosť voči baktériám, podporuje hojenie rán a lieči aj kožné vyrážky.
Na polievku potrebujeme:
2 stredné zemiaky
1 stredná cibuľa
trocha oleja
1 kytica medvedieho cesnaku (akurát do dlane)
4 strúčiky cesnaku
soľ
1 kopcovitá lyžica domácej vegety (sušenej koreňovej zeleniny)
Zelinový vývar
1 vajce
1/2 šľahačkovej smotany
1 lyžičky hladkej múky
Postup:
Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, osolíme a trochu ich restujeme.
Podlejeme malým množstvom vývaru a necháme chvíľu dusiť pod pokrievkou.
Kým sa zemiaky dusia, opláchneme listy cesnaku, vytrasieme z nich vodu a odkrojíme stopky.
Listy poprekrajujeme nožom len tak nahrubo a zošuchneme ich k zmäknutým zemiakom.
Zalejeme vývarom.
Privedieme do varu, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, domácu vegetu a po cca 3 minútach varenia odstavíme z plameňa a rozmixneme ponorným mixérom.
Vrátime späť na platňu sporáka a počkáme, kým opäť zovrie.
Zatiaľ si v miske rozšľaháme šľahačku s vajíčkom, hladkou múkou a vlejeme do vriacej polievky.
Uvidíme, aká je hustá a podľa toho môžeme ešte zriediť smotanou alebo mliekom.
Dochutíme soľou, korením a môžeme podávať.
prajeme vám dobrú chuť! :-)