zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Baza už kvitne: Tu je 6 nápadov ako využiť voňavé kvety. LIEČIA vraj každú chorobu, učila nás starká!

Kvety na horúčku, listy na boľavé kĺby a plody na migrénu. Babička ma učila, že baza lieči 99 chorôb!

 

Pani Evka, ktorá nám tento recept poslala na silu bazového sirupu nedá dopustiť.

Je najsilnejší pri prvých príznakoch respiračných chorôb, pomáha pri liečbe chrípky a zápale priedušiek.

Podľa skúseností pani Evky, keď ho nasadíte pri prechladnutí včas, do 3 dní ste ako rybička.

 

 

Potrebujeme:

1 kg plody bazy čiernej

1 kg cukor

1 l voda

20 g kyselina citrónová

2 ks klinčeky

trochu rum (voliteľné)

škorica

Postup:

Bobuľky umyjeme a oddelíme od stoniek.

Preložíme do hrnca spolu s vodou.

 

 

Necháme povariť 5 minút, potom pridáme cukor a ostatné prísady /klinčeky, škoricu/.

Stiahneme z ohňa, necháme všetko rozpustiť, scedíme a potom ešte cca 20 minút povaríme.

Teraz pridáme kyselinu citrónovú (konzervuje), nalejeme do horúcich, vysterilizovaných fliaš, zavrieme a dáme do vyhriatej trúby na 150°C

Bazový likér – za lyžicu pri chorobe, za štamperlík na dobrý život

Bazový likér náš dedko považoval za liek na všetky choroby a dával si vždy večer pred spaním.

Jeho ďalšou obrovskou výhodou je však fakt, že je strašne dobrý.

Odporúčam po lyžičke pri chorobách, je to lepší liek ako sirupy proti kašľu – samozrejme pre dospelákov!

Plody sa nesmú jesť surové.

Potrebujeme:

2 litre očistených bazových plodov

1 liter vody

1 kg kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

5 lyžíc silnej čiernej kávy (nemusí byť)

1/2 litra umu (rumu) alebo vodky (40%)

Postup:

 

 

Bazu varíme s vodou 15 min.

Potom scedíme cez husté sitko a plody trochu roztlačíme, ale nepasírujeme.

Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a opäť chvíľu povaríme.

Opäť pridáme vanilkový cukor a zasa varíme 3 – 5 minút.

Nakoniec pridáme uvarenú čiernu kávu a zasa necháme prejsť varom.

Uvarený sirup odstavíme a nechajte vychladnúť.

Do vychladnutého vlejeme rum, premiešame a prelejeme do pripravených fliaš.

My skladujeme v chladnej komore.

Výborný džem

 

Potrebujeme:

1 kg zrelých plodov bazy čiernej

300 g trstinového cukru

1 želírovací prípravok do džemu (dá sa nahradiť chia semienkami cca 30 g)

Postup:

Ak chcete zo zmesi odstrániť zrniečka, preceďte ju cez gázu alebo prepasírujte cez sitko.

Spolu s cukrom dáme variť na plameň a necháme prevariť 30 minút.

Pridáme aj želírovací prípravok podľa návodu na obale.

Zmes vlejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme desať až pätnásť minút – stačí len aby chytilo viečko.

Niektorí dávajú do sterilizovaných pohárov horúcu zmes a už viac nesterilizujú, ak však chce mať istotu, sterilizácia sa odporúča.

To je všetko – dávku na celý rok máte pripravenú!

 

Baza – pestovanie a starostlivosť

 

 

Baza má veľmi nízke nároky na pestovanie, takže môže rásť takmer v akýchkoľvek podmienkach.

Darí sa jej dobre v tieni, no ak má dostatok svetla, prinesie oveľa viac plodov.

Najlepšie bude použiť pre ňu bude humózny substrát s neutrálnou až mierne zásaditou reakciou.

Ak je pôda horšej kvality, baza sa aj tak správne vyvinie.

Odoláva nízkym teplotám a je skutočným darom do každej záhrady.

Mali by ste však vedieť, že baza nerada rastie v spoločnosti iných rastlín, najmä kríkov.

Starostlivosť o ňu zahŕňa tieto dôležité kroky:

Strihanie

 

 

Bezu treba orezať skôr, ako sa vyvinú nové listy.

Rez sa vykonáva skoro na jar a už po zbere.

Výhonky, ktoré prinášajú plody, zrežte nízko pri zemi.

Vďaka tomu sa budúci rok na ich mieste objavia nové a pevné vetvičky.

Vždy odstráňte aj neplodiace konáre a tie, ktoré sa odlomili.

Pamätajte, že najväčšie plody sa tvoria na jednoročných výhonkoch.

Polievanie a hnojenie

Krík má rád hnojenie dusíkom a kompostom.

Ak použijete správne zmesi, orgován sa vám odmení lepším kvitnutím a bohatším rodením.

Majte na pamäti, že táto rastlina má rada vlhkosť a má veľmi plytký koreňový systém.

Aby ste ju nemuseli príliš často polievať, použije na mulčovanie agrotextíliu, ktorá nielenže zadrží viac vlhkosti v substráte, ale zabráni aj rastu nežiadúcich burín.

Choroby a škodcovia

 

 

Baza je odolná voči chorobám a škodcom s výnimkou vošiek.

Zbavte sa ich pomocou insekticídov alebo sprejov z cesnaku a vody.

Pamätajte tiež, že baza je pre vtáky veľmi príťažlivá, takže na ochranu vašej úrody prikryte krík špeciálnou sieťkou, ktorá zabráni votrelcom zjesť  všetky plody.

Množenie

Ak chcete množiť bazu, odoberajte odrezky, keď ešte nezdrevnatejú.

Každý z nich by mal mať asi 5 uzlov.

Zasaďte ich do zeme tak, aby trčali len 2 a počkajte, kým sa sadenica zakorení.

Prvé plody by ste mali získať po 3 až 4 rokoch.

Nové rastliny je možné získať aj zo semien.

Na to musíte zasiať bez v kvetináčoch a udržiavať pri vysokej teplote, kým sa neobjaví výhonky.

Mladé sadenice môžete vysadiť do záhrady v máji.

Kedy zbierať kvety a plody bazy čiernej?

 

 

Baza je ker bohatý na cenné živiny a účinné látky.

Bylinnou surovinou, a zároveň najbohatšou na tieto zložky, sú kvety a zrelé plody rastliny.

Musíte vedieť, že baza obsahuje látky, ktoré sú pre človeka toxické.

Nikdy ich nejedzte surové!!

Baza kvitne na prelome mája a júna.

Potom sa medzi listami objavia krémové, veľmi dekoratívne dáždniky kvetov, ktoré môžu dosiahnuť až niekoľko centimetrov v priemere.

Ak chcete zbierať kvety, urobte to za slnečného a suchého dňa.

Všetky už musia byť vyvinuté a nemali by opadávať.

Zbierajte len úplne zdravé súkvetia.

Nesmú mať stopu hnedej farby.

Nikdy sa tiež nerozhodujte pre zber, ak krík rastie pozdĺž ciest alebo na miestach, kde je kvalita vzduchu príliš vysoká.

Ak vám záleží na plodoch, zbierajte ich až vtedy, keď ste si istí, že sú zrelé.

Stane sa tak okolo augusta a septembra, nikdy predtým.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie