Kôpor sa dá využiť na niečo, čo by väčšine z nás nehádala ani vo sne!

Nedávajte kôpor len do uhoriek, toto využitie pozná málokto!

Mnoho ľudí považuje kôpor len za korenie.

 

 

Kôpor ( Anethum graveolens ) je však mimoriadne chutná a voňavá bylinka, ktorá sa oddávna využíva v kuchyni aj v liečiteľstve.

Pre svoju charakteristickú vôňu a všestranné využitie je kôpor obľúbenou voľbou na prípravu mnohých jedál.

Ako uvádza portál hobbikert, má tiež veľa zdravotných výhod, o ktorých by ste mali vedieť.

V tomto článku môžeme objaviť priaznivé účinky kôpru a naučiť sa ho pestovať doma.

Ako pestovať kôpor?

 

 

Kôpor je ľahko pestovateľná rastlina, ktorá sa dobre prispôsobuje rôznym klimatickým podmienkam.

Semená kôpru sa zvyčajne vysievajú v jarných mesiacoch alebo začiatkom leta.

Budeme na to potrebovať slnečné miesto, kvalitnú pôdu a pravidelnú zálievku.

 

 

Zasiate semená v krátkom čase vyklíčia a potom rastliny dosiahnu zrelosť.

Trvá to približne osem týždňov, potom začnú vytvárať listy a kvety.

Kôpor sa dá pestovať v záhrade alebo v kvetináčoch, takže si môžete obohatiť aj rastlinnú zásobu na parapete či terase.

 

 

Blahodarné účinky kôpru

Liečba tráviacich problémov

Kôpor sa tradične používa na zmiernenie tráviacich problémov, ako je nadúvanie, hnačka a zápcha.

 

 

Môže byť tiež vynikajúcim prírodným liekom na zníženie pálenia záhy.

Antioxidačné vlastnosti:

Fytochemikálie v kôpre majú antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť telu bojovať proti škodlivým voľným radikálom.

Môžu tak prispieť k ochrane buniek a podpore zdravého starnutia.

 

 

Protizápalové vlastnosti

Zlúčeniny v kôpre majú protizápalové účinky a môžu pomôcť zmierniť artritídu alebo zápal spôsobený alergickými reakciami.

Spôsoby použitia mimo nakladané uhorky

 

 

Ako korenie do jedla

Čerstvý alebo sušený kôpor je výborným dochucovadlom šalátov, polievok, jedál z rýb a mnohých ďalších jedál.

Čerstvý kôpor obsahuje chutné zelené časti, zatiaľ čo sušený kôpor je zmesou listov a semien.

 

 

Môže sa použiť na dochutenie alebo ako dekoračný prvok na konci varenia.

Ako čaj

Kôprový čaj má jemnú a osviežujúcu chuť a možno ho použiť aj na zmiernenie tráviacich problémov.

 

 

Čerstvé alebo sušené listy kôpru jednoducho oparte horúcou vodou, nechajte pár minút lúhovať, potom sceďte a vychutnajte si lahodný nápoj.

Konzervovanie

Kôpor sa tradične používa aj na konzervovanie potravín.

 

 

Pre obohatenie chuti a dlhšie uchovanie môžete do nálevu pridať nakladané uhorky alebo kapustu.

Kôpor je teda všestranná rastlina, ktorú by sme mali zaradiť do nášho jedálnička a kuchyne.

 

 

Ľahko sa pestuje a má mnoho zdravotných výhod pri rôznych použitiach.

Začnime ho teda pestovať doma a objavme rozmanitosť chutí a blahodarných účinkov kôpru.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dobré noviny Dobré noviny - najviac pozitívnych správ

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.