Mnoho ľudí považuje kôpor len za korenie.
Kôpor ( Anethum graveolens ) je však mimoriadne chutná a voňavá bylinka, ktorá sa oddávna využíva v kuchyni aj v liečiteľstve.
Pre svoju charakteristickú vôňu a všestranné využitie je kôpor obľúbenou voľbou na prípravu mnohých jedál.
Ako uvádza portál hobbikert, má tiež veľa zdravotných výhod, o ktorých by ste mali vedieť.
V tomto článku môžeme objaviť priaznivé účinky kôpru a naučiť sa ho pestovať doma.
Ako pestovať kôpor?
Kôpor je ľahko pestovateľná rastlina, ktorá sa dobre prispôsobuje rôznym klimatickým podmienkam.
Semená kôpru sa zvyčajne vysievajú v jarných mesiacoch alebo začiatkom leta.
Budeme na to potrebovať slnečné miesto, kvalitnú pôdu a pravidelnú zálievku.
Zasiate semená v krátkom čase vyklíčia a potom rastliny dosiahnu zrelosť.
Trvá to približne osem týždňov, potom začnú vytvárať listy a kvety.
Kôpor sa dá pestovať v záhrade alebo v kvetináčoch, takže si môžete obohatiť aj rastlinnú zásobu na parapete či terase.
Blahodarné účinky kôpru
Liečba tráviacich problémov
Kôpor sa tradične používa na zmiernenie tráviacich problémov, ako je nadúvanie, hnačka a zápcha.
Môže byť tiež vynikajúcim prírodným liekom na zníženie pálenia záhy.
Antioxidačné vlastnosti:
Fytochemikálie v kôpre majú antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť telu bojovať proti škodlivým voľným radikálom.
Môžu tak prispieť k ochrane buniek a podpore zdravého starnutia.
Protizápalové vlastnosti
Zlúčeniny v kôpre majú protizápalové účinky a môžu pomôcť zmierniť artritídu alebo zápal spôsobený alergickými reakciami.
Spôsoby použitia mimo nakladané uhorky
Ako korenie do jedla
Čerstvý alebo sušený kôpor je výborným dochucovadlom šalátov, polievok, jedál z rýb a mnohých ďalších jedál.
Čerstvý kôpor obsahuje chutné zelené časti, zatiaľ čo sušený kôpor je zmesou listov a semien.
Môže sa použiť na dochutenie alebo ako dekoračný prvok na konci varenia.
Ako čaj
Kôprový čaj má jemnú a osviežujúcu chuť a možno ho použiť aj na zmiernenie tráviacich problémov.
Čerstvé alebo sušené listy kôpru jednoducho oparte horúcou vodou, nechajte pár minút lúhovať, potom sceďte a vychutnajte si lahodný nápoj.
Konzervovanie
Kôpor sa tradične používa aj na konzervovanie potravín.
Pre obohatenie chuti a dlhšie uchovanie môžete do nálevu pridať nakladané uhorky alebo kapustu.
Kôpor je teda všestranná rastlina, ktorú by sme mali zaradiť do nášho jedálnička a kuchyne.
Ľahko sa pestuje a má mnoho zdravotných výhod pri rôznych použitiach.
Začnime ho teda pestovať doma a objavme rozmanitosť chutí a blahodarných účinkov kôpru.
Veľa zdravia!