Kuchynská linka je najhoršie miesto na uchovávanie medu: Včelár prezradil prečo!

Ak máte v kuchynskej linke med, toto musíte vedieť!

Med je bezpochyby obľúbený doplnok do čaju, kávy alebo citrónovej vody.

 

 

A hoci každý pozná jeho blahodarné účinky, prospešné vlastnosti sa pri vysokých teplotách vytrácajú a zostáva len jeho príjemná chuť.

Dôležité je aj správne skladovanie medu a veľa ľudí to robí zle.

Portál smakosze poradil, ako skladovať med, aby sme neprišli o jeho liečivé účinky. 

Väčšina ľudí skladuje med v kuchynskej skrinke. 

 

 

Toto miesto však pre tento účel nie je najvhodnejšie a v nasledujúcich riadkoch sa dozviete dôvod. 

Kuchynská skrinka je v skutočnosti jedným z najhorších miest na uchovávanie pohára tohto lahodného a zdravého produktu.

Vydrží med tisíce rokov?

 

 

Jeho veľkou výhodou je podľa miliónov ľudí odolnosť.

V egyptských hrobkách boli objavené tisíce rokov staré nádoby plné medu a ich obsah bol stále jedlý.

Žiaľ, nič nie je nezničiteľné a ani med sa nedokáže ochrániť pred skazením.

 

 

Môže prejsť formou znehodnotenia – t.j. fermentáciou.

Nesprávne skladovaný med sa stáva živnou pôdou pre mikroorganizmy, ktoré absorbujú cukor, premieňajú ho na CO2 a iné pre nás nehodnotné produkty (samozrejme, okrem alkoholového kvasenia pri výrobe medoviny z toho profitujeme).

 

 

Kuchynská skrinka je nevhodné miesto pre skladovanie medu

Najhorším miestom pre med je kuchynská linka.

Táto miestnosť sa často vyznačuje vysokými teplotami a vysokou vlhkosťou.

 

 

Táto kombinácia má negatívny vplyv na väčšinu potravinárskych výrobkov.

Izbová teplota nie je na skladovanie medu naozaj dobrá.

Najlepšia teplota na skladovanie medu je nižšia ako 18 stupňov Celzia.

 

 

Kuchynské podmienky menia zloženie a vlastnosti medu.

Začína sa štiepenie cukrov, uvoľňuje sa hydroxymetylfurfural (HMF) a niektoré enzýmy a zlúčeniny, ako napríklad antioxidanty, prestávajú byť aktívne. 

Kde skladovať med?

 

 

Zastavenie vyššie uvedených procesov je triviálna úloha.

Nádobu stačí umiestniť na chladné a tmavé miesto.

Prirodzene, ako prvé mnohým napadne skladovať med v chladničke. 

 

 

Teplota je tam však niekedy príliš nízka.

Preto je oveľa lepšou voľbou špajza. 

Teplota je tam stála, okolo 16-17 stupňov Celzia a väčšinu času je tma.

 

 

Na med však dobre poslúži aj pivnica. 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie