Tento recept je známy ešte z minulého storočia. Rožteky z 3 prísad sú drobivé a veľmi veľmi chutné. Akýkoľvek džem, orechy, kondenzované mlieko, marmeláda, lekvár, alebo sušené ovocie sú vhodné ako náplň. Mimochodom, v cesta nie je cukor, čo znamená, že náplň môže byť aj slaná.
Potrebujeme
- 240 g hl. múky
- 100 g kyslej smotany
- 125 g masla alebo margarínu
Postup:
- Maslo musí byť vopred dobre vychladené, prípadne ho na chvíľu môžete dať aj do mrazničky.
- Nasypte múku do misky a premiešajte s kyslou smotanou a maslom, nastrúhanom na hrubom strúhadle.
- Miešajte lyžičkou, aby ste získali mokrú drobivú zmes. Cesto na tieto rožteky sa nemieša. Všetky hrudky vyformujte do guličky, zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
- Po vyhradenom čase si cesto rozdeľte na 4 časti. Každá sa rozvaľká do placky s hrúbkou asi 1 mm.
- Rozdeľte placku na 12 trojuholníkov. Urobte na širšej časti malé rezy malé rezy a zrolujte kotúč. Cesto rolujte jemne, aby sa rožteky pekne zatvorili.
- Čo sa týka náplne, tú použite podľa vašej chuti, prípadne môžete skúsiť jednu várku aj bez náplne.
- Dajte rožteky na pergamen a vložte ich do chladničky na 15 minút.
- Pečieme bagety v predhriatej rúre na 190 stupňov po dobu asi 20 minút až do zlatohnedej.
- Studené rožteky obalíme v práškovom cukre.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)