Drobné bobuľky v sebe skrývajú množstvo vitamínov a minerálnych látok prospešných zdraviu.
Chutia vám len červené a biele? Mali by ste však vedieť jednu dôležitú vec – práve tie čierne sú najzdravšie.
A nielen spomedzi ríbezlí, ale všetkých bobúľ vôbec.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ich účinky by však mali poznať najmä ľudia po 50-tke, ktorí sú najviac ohrození prepuknutím závažných chorôb a postupným oslabovaním mentálnych schopností.
Čierne zlato z našich záhrad
Čierne ríbezle sú veľmi bohaté na vitamín C v jeho najčistejšej podobe.
Okrem toho sú skvelým zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B a železa. Už 100 g ovocia pomôže pri hnačke a uľavia pri problémoch s trávením.
Na organizmus pôsobia močopudne a často sa využívajú pri liečbe zápalu močových ciest.
Vďaka rutínu a citrínu sú tmavé bobule vhodné pre ľudí s kŕčovými žilami. Čaj zo sušených plodov a listov pite pri bolestiach hrdla alebo zvýšenej teplote.
Zázrak pre pre naše telo, ktorí by mali poznať hlavne ľudia po 50-tke
Čierne ríbezle sú vo vyššom veku veľmi dôležité pri prevencií proti rakovine a sú strážcom zdravia kardiovaskulárneho systému. Udržiava cievy pružné a zlepšuje ich priechodnosť.
Po 50-tke sa postupne zhoršujú mentálne schopnosti a hrozí aj prepuknutie demencie či iných chorôb. Aj pred tým vás chráni čierna ríbezľa.
Starším ľuďom sa dôrazne odporúča jesť väčšie množstvo čerstvých čiernych ríbezlí.
Plody čiernej ríbezle sú absolútnou jednotkou v počte vzácnych vitamínov a minerálov.
Žiadne iné bobule sa im v tomto nemôžu rovnať.
Čierne ríbezle zabraňujú vzniku cukrovky a udržiavajú stabilnú hladinu cukru v krvi.
Čierne ríbezle dokážu pomôcť pri liečbe chronických ochorení priedušiek a horných dýchacích ciest.
Celkovo posilňujú imunitu.
Bobule a listy čiernych ríbezlí pomáhajú pri boji proti obličkovým kameňom, regenerujú pečeň a dýchacie cesty, pomáhajú zabrániť vzniku aterosklerózy.
Odvary z čiernych ríbezlí majú protizápalové a dezinfekčné účinky, ak šťavou z bobúľ zovriete, je veľmi účinná na liečbu anginy pectoris.
Kto pravidelne konzumuje plody čiernych ríbezlí, vôbec sa nemusí obávať infekčných chorôb.
Zistilo sa, že všetky užitočné vlastnosti čiernych ríbezlí sa dokonale zachovajú aj pri spracovaní plodov (ako džem, kompóty, sušené).
Ak pravidelne konzumujete produkty čiernych ríbezlí, bojujete proti chudokrvnosti, hypertenzii a žalúdočným vredom.
Konzumovať by ste ich mali aj pri problémoch s kŕčovými žilami, pretože zlepšujú ich priechodnosť.
Ríbezle môžu pôsobiť ako mierne preháňadlo.
Ak máte nedostatok vápniku v tele, možno ho nájsť v bobuliach čiernych ríbezlí.
Ríbezle môžu byť čierne alebo červené, biele alebo zlaté.
Všetky tieto rôzne odrody jediný druh rastu kríkov a liečivých funkcií, ktoré sú približne rovnaké.
Liečia a nemusíte ich vôbec jesť: toto dokážu ríbezlové listy
Ak sa na vašej pokožke objavili vyrážky , svrbenie začalo bez zjavného dôvodu a neviete, čo robiť – vopred vyvarte listy ríbezlí a potom vývarom umývajte tvár alebo pridajte do kúpeľa.
Urobte tak niekoľkokrát a zbavíte sa svrbenia a vyrážok na koži.
To však ani zďaleka nie je všetko:
Na boľavé kolená používam obklad z ríbezľových listov.
Asi 30 listov listov čiernej ríbezle uvarím v 500 ml vody a necháme 15 minút lúhovať prikryté pokrievkou. Do odvaru namočím handričku, dáme na ňu listy, preložíme a ešte horúci obklad priložím na koleno.
Prikryjem fóliou a obviažem teplým uterákom.
Obklad necháme pôsobiť cez noc a opakujeme podľa potreby.
Róbert S.
Čo obsahujú listy čiernych ríbezlí:
Listy obsahujú viac vitamín C viac ako bobule, aktívne bojujú so zlatým stafylokokom, baktériami a zápalmi.
Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistia krvné cievy, čím znižujú riziko srdcového infarktu a mŕtvice.
Podporujú zdravie kostí, nechtov a zubnej skloviny.
Pozitívne ovplyvňujú nervový systém a zvyšujú odolnosť voči stresovým situáciám.
Pozitívne ovplyvňujú metabolizmus a odstraňujú únavu a pocity ťažkosti a slabosti.
Používajú sa ako podporná liečba pri problémoch s obličkovými kameňmi.
Odstraňujú z tela toxické látky.
Majú pozitívny vplyv na reprodukčný systém. Pomoc počas menopauzy a odstraňujú príznaky bolestivej menštruácie.
Regulujú činnosť svalov.
Urýchľujú liečbu pri ochoreniach priedušiek a horných dýchacích ciest.
Podieľajte sa na tvorbe kostí a spojivových tkanív.
Urýchľujú trávenie sacharidov.
Normalizujú fungovanie centrálneho nervového systému.
Odvar z listov čiernej ríbezle pomáha odstraňovať z tela prebytočnú kyselinu močovú.
Liečivá voda z listov ríbezle
Nalejte čerstvé ríbezle, zalejte vriacou vodou a nechajte 1 hodinu lúhovať. Sceďte a pite počas dňa.
Voda z listov čiernych ríbezlí, odstraňuje prebytočné množstvo purínu a kyseliny močovej z tela, tiež sa používané ako mierne preháňadlo a pri problémoch s trávením.
Pomáha zmierniť príznaky tuberkulózy a prechladnutia.
Odvar z listov ríbezlí
Nalejte 300 ml vriacej vody na 50 g sušených listov a varte 20 minút pri nízkej teplote. Sceďte a pitie.
Odvar z listov čiernych ríbezlí je výborným liekom na zápaly obličiek, močového mechúra a opuchy.
Odvar z listov čiernych ríbezlí pomáha zničiť škodlivé mikroorganizmy v tráviacom trakte.
Čaj z listov čiernych ríbezlí
1 lyžička drvených sušených listov sa zaleje 2 šálkami vriacej vody.
Nechajte lúhovať asi 20 minút. Môžete piť tento čaj s medom alebo cukrom.
Je užitočná pri ženských chorobách, slabosti a únave.
Príprava listov čiernej ríbezle
Čas na zber listov, na čaj a vodu a odvary, je obdobie od kvitnutia po plod. Toto spravidla pripadá na jún.
Zberajú sa iba stredné listy. Sušíme v jednej vrstve v dobre vetranej miestnosti, potom skladujeme v plátennom, alebo papierovom vrecku.
Najlepší spôsob, ako spracovať ríbezle: Šťava plná vitamínov, pripravená za studena
Na prípravu šťavy potrebujeme:
1-1,5 kg čiernych ríbezlí
10 g kyseliny citrónovej
cca 1 liter prevarenej vychladnutej vody (max 1,5 l)
Trstinový cukor
Postup:
Ovocie dobre umyjeme a očistíme. Potom preložíme do misky a pomocou tyčového mixéra rozmixujeme.
Pridáme vodu, zmiešame a preložíme do uzatvárateľných dóz.
Vložíme do chladničky a necháme 1-2 dni odstáť v chladničke.
Po uplynutí tohto času pridáme cukor – v pôvodnom recepte sa uvádza 1 kg cukru na 1 liter šťavy, to sa mi ale zdalo príliš veľa – ja som použila asi 600 g trstinového cukru na celú dávku a zdá sa mi to akurát – ochutnávajte.
Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil. Potom naplníme do čistých pohárov (ja som ich vydezinfikovala trochou alkoholu – hlavne vrchnáky.
Skladujeme v chladničke a používame podľa potreby. Ak chcete, aby vám šťava zastudena vydržala niekoľko mesiacov, pridajte konzervačný prostriedok ktorý sa pridáva zastudena.