Recept 1
zloženie:
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 paradajka
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice vody
- 1 lyžica vínneho octu
- kôpor, bazalka, petržlen
Príprava:
Jemne nasekané zelené bylinky rozdrvíme, nakrájame paradajky na malé kocky, cesnak pretlačíme. Skombinujeme všetky prísady a dobre premiešame.
Recept 2
zloženie:
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice Dijonskej horčice
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžičku jablčný ocot
- bylinky (kôpor, petržlen, koriander, cibuľa a pod.)
Príprava:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nasekáme nadrobno bylinky a cesnak. Zmiešame horčicu, paradajkový pretlak a ocot, primiešame ich s bylinkami.
Recept 3
zloženie:
- 100 g egrešov
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- štipka mletého zázvoru
Príprava:
Táto omáčka je dobrá k veľmi tučnému mäsu. Egreše a cesnak rozmixujeme s mixérom. Potom k nim pridáme olivový olej a zázvor. Premiešame a ochutnáme.
Recept 4
zloženie:
- 500 g domáceho kečupu
- 150 ml vody
- 100 ml jablčného octu
- 100 g trstinového cukru
- 2 lyžice horčice
- 1 lyžica cibuľový prášok
- 1 1 lyžica cesnakový prášok
- 0,5 lyžičky čierneho korenia
- štipka kajenskeho korenia
Príprava:
Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci a následne preložíme na pomalý plameň. Za stáleho miešania varte 20 minút. Omáčka sa stane tekutým, do určitej miery sladká a ostrá. Predtým, než sa dátum uvedie do chladu. Môžete variť v predvečer grilovačky, alebo výletu do prírody.
Recept 5
zloženie:
- 1 vajce
- 1 lyžica Dijonskej horčica
- 100 ml olivového oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Príprava:
Z vajíčka potrebujeme len bielok, ktorý vyšľaháme alebo rozmixujeme spolu s horčicou. Potom, za stáleho miešania pridáme olivový olej. Ochutíme soľou a korením. Omáčka je ideálna ku kuraciemu mäsu.
Recept 6
zloženie:
- 2 lyžice med
- 2 lyžice citrónová šťava
- 0,5 lyžice horčice
- 0,5 lyžičky červeného mletého korenia
Príprava:
Skombinujte všetky ingrediencie a nechajte prevariť. Pred podávaním nechajte dobre vychladnúť.
Recept 7
zloženie:
- 500 g kečupu
- 100 g kr. cukru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 malá žiarovka
- 2 lyžice vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžice jablčný ocot
- 1 lyžice paradajkový pretlak
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 hodina tekutého dymu
- 1 ch. L. horčičný prášok 0,5 ch. L. chili pepper
- mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava:
Nakrájame na misku, pridáme vodu a pomocou mixéra rozdrvíme pyré na konzistenciu. Na stredne teplo, teplý olivový olej, pridajte cibuľovú kašu zemiaky na to. Varíme, až kým zmes nie je mierne hnedá. Pridajte ďalšie prísady (cesnak, ktorý prejde lisom) a za stáleho miešania udržujte na teplote ďalších 20 minút. Omáčka bude veľmi voňavá, dokonale vhodná pre rebeccu.
Recept 8
zloženie:
- 300 g mrazených alebo čerstvých brusníc
- 100 g mrazených alebo čerstvých ríbezlí
- 3 položiek l. cukor
- 1 položka l. strúhaný zázvor
Príprava:
Bobule sú rozdrvené mixérom na homogénnu konzistenciu nafúknutia. V malej panvici na pomalom ohni varte bobule a cukor, kým sa táto nerozpustí a zmes sa nerozvarí. Potom pridajte zázvor a udržujte na ohni ďalšie 3 minúty. Pred podávaním vychladnúť a môžete pridať nejaké čerstvé bobule brusníc alebo ríbezlí. Omáčka je vhodná na červené mäso.
Recept 9
zloženie:
- 250 g chrenu
- 250 g červenej repy
- 200 ml vody
- 1 lyžica 9% octu
- 1 lyžička medu (alebo podľa chuti)
Príprava:
Očiste oba druhy zeleniny a nastrúhajte. Zmiešajte s ostatnými prísadami a dajte prevariť na plameň. Podávame vychaldneé. Vyčistite konské mäso a prejdite cez mlynček na mäso. Čerstvé repy na čistenie a rošt na veľký strúhadlo. Skombinujte tieto a ďalšie zložky a dôkladne premiešajte, môžete variť vopred a uskladniť v chladničke.
Recept 10
zloženie:
- 500 g jogurtu bez prísad
- 1 čerstvá uhorka strednej veľkosti
- 3 strúčiky cesnaku
- Štipka chilli
- kôpor
- čierne mleté korenie
- octom balsamico
Príprava:
Ošúpte uhorku a nastrúhajte ju. Cesnak pretlačte, jemne nakrájajte kôpor. Všetky prísady sa zmiešajú s jogurtom a zmiešajú sa. Ochutíme korením a balsamicom podľa chuti. Omáčka je dobrá ku každému druhu mäsa.
Recept 11
zloženie:
- 2 menšie cibule
- 1/2 rajčiny
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička koriandra
- 1 lyžica citronovej šťavy
- 1 menšia pálivá paprička
- kôpor
- soľ
- korenie
Príprava:
Cibuľu a pálivú papričku nakrájame na menšie kúsky a všetko vložíme do kuchynského robota. Pridáme ostatné suroviny okrem oleja a mixujeme dohladka. Nakoniec pridáme olivový olej a premiešame.
Recept 12
zloženie:
- 2 lyžice kyslej smotany
- 2 lyžice majonézy
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžica medu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- Čierne mleté Korenie
Príprava:
Smotanu, majonézu a horčicu zmiešame. Pridáme pretlačný cesnak, korenie a citrónovú šťavu. Na záver primiešame med, ktorý sme rozšľahali vidličkou v olivovom oleji.
Recept 13
zloženie:
- 2 lyžice kyslej smotany
- 2 lyžice majonézy
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 1/2 lyžičky kari korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička octu
- Červenú mletú papriku
- Čierne mleté korenie
Príprava:
Smotanu, majonézu a biely jogurt zmiešame v miske. Pridáme červenú papriku, čierne korenie, pretlačený cesnak, karí korenie a premiešame. Na záver pridáme ocot a znovu dôkladne vymiešame.
Recept 14
zloženie:
- 2 vajcia
- 2 lyžice soli
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica jogurtu
- Čierne mleté korenie
- Červená paprika
- Soľ
Príprava:
Všetky suroviny vymixujeme v miske mixérom – okrem citrónovej šťavy a oleja – ten tenkým prúdom pridávame do ušľahanej hmoty na záver. Ochutíme citrónovou šťavou. Omáčku skladujeme v chladničke.
Recept 15
zloženie:
- 2 lyžice majonézy
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 1 lyžica kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok kôpru
- Červená mletá paprika
- Čierne mleté Korenie
- Soľ
Príprava:
Majonézu, jogurt a smotanu zmiešame v miske. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Kôpor nasekáme na drobno, rovnako tak i cesnak (môžeme pridať aj pretlačený – podľa chuti). Namiesto kôpru môžeme iné bylinky podľa chuti.
Recept 16
zloženie:
- 15 – 20 dkg Nivy
- Kyslú smotanu
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- Domáca vegeta
- Bylinky (trošku kôpru a veľa pažítky)
- Čierne korenie
Príprava:
Nivu nastrúhame, cesnak prelisujeme a všetko zamiešame. Dochutíme vegetou a korením a pridáme bylinky – kôpor a veľa pažítky.
Recept 17
zloženie:
- 150 g bieleho jogurtu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- Zväzok čerstvého kôpru (alebo iných byliniek)
- 1-2 strúčiky cesnaku
Príprava:
Jogurt zmiešame s najemno nasekaným kôprom, prelisovaným cesnakom a citrónovou šťavou. Premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili a môžeme okamžite podávať.