Perfektný tip na vianočný stôl, tento recept je u nás rok čo rok, máme ho po babičke, ktorá pochádza z Maďarska. Tajomstvo je v príprave.
Chce to trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí za to!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g masla (ja som dala tentokrát margarín rama)
70 g práškového cukru
Štipku soli
15 g sušeného droždia
2 žĺtky
100 ml mlieka
Na makovú náplň:
500 g mletého maku
200 g cukru
300 ml mlieka
30 g hrozienok
Trochu vanilkového cukru
1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
1 lyžičku medu
Na orechovú náplň:
500 g orechovú
200 g práškového cukru
50 ml mlieka
1 bal. vanilkového cukru
50 g hrozienok
Postup:
V miske zmiešame múku s tukom, pridáme droždie rozpustené v teplom mlieku, žĺtky, cukor a soľ.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na 4 bochníky a dáme do chladničky na 30 minút.
Na makovú náplň necháme zovrieť mlieko s lyžičkou medu, cukrom a strúhanou citrónovou kôrou.
Varíme 1-2 minúty, pridáme mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť.
Na orechovú náplň dám uvariť mlieko, pridáme ostatné prísady a potom zmiešame s orechmi a necháme vychladnúť.
Cesto natiahneme, alebo rozvaľkáme na tenšie pláty, dáme náplň a pevne zrolujeme.
Uložíme na plech vymastený tukom tesne vedľa seba.
Potrieme žĺtkom a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút.
Potom potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 150 stupňov 30-40 minút.
Potom neotvoríme dvere rúry a pečieme ešte 15-20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Milena H.