Zbierka najlepších receptov zo syra Niva. Perfektné k vínečku, alebo ako pohostenie pre návštevu.
Nivové pečivo k vínečku
Potrebujeme:
110 g syru Niva – nastrúhaného
200 g hladká múka
0,5 lyžičky prášku do pečiva
100 g zmäknutého masla
1 žĺtok
3 lyžice smotany na šľahanie alebo na varenie
Na potretie:
Bielko
Postup:
Z múky, prášku do pečiva, masla a Nivy urobíme drobivú zmes, do ktorej pridáme žĺtok a smotanu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cca hodinu odpočinúť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenší plát (asi 3 mm), z ktorého pomocou pohára vykrajujeme kolieska. Tie potom prenesieme na plech s papierom na pečenie, potrieme bielkom, posypeme podľa chuti – syrom, orechmi, alebo semienkami.
Dáme piecť do predhriatej rúry na 170 ° C doružova. Po vychladnutí môžeme podávať.
Nivová omáčka na grilovačku aj do šalátov
Potrebujeme:
15 – 20 dkg Nivy
Kyslú smotanu
2 – 3 strúčiky cesnaku
Domáca vegeta
Bylinky (trošku kôpru a veľa pažítky)
Čierne korenie
Postup:
Nivu nastrúhame, cesnak prelisujeme a všetko zamiešame.
Dochutíme vegetou a korením a pridáme bylinky – kôpor a veľa pažítky.
Nivové peniažteky
Výborné slané pečivko z Nivy, voláme ich nivové pagáčky, alebo nivové peniažteky.
Potrebujeme:
250 g nivy
250 g hladkej múky
200 g masla
Postup:
Nivu a maslo nastrúhame, pridáme múku, vypracujeme cesto a rozvaľkáme na pol centimetrov široký plát. Vykrajujeme kolieska, ktoré uložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme asi 15 minút pri teplote 170-180 stupňov.
Autorkou receptu je Ivetka J
Nivové hviezdičky
Potrebujeme:
180 g polohrubej múky
100 g masla alebo hery
200 g nivy – ak nemáte radi nivu dajte Čedar
200 g ementálu
2 žĺtky
Špetku soli
Nadrobno nakrájanú cibuľku
Postup:
Ementál nastrúhame a nivu si rozdrobíme, zmäknuté maslo zmiešame s cibuľkou, pridáme múku, žĺtok, soľ a syrovú zmes. Cesto spracujeme a vyvaľkáme na hrubší plát.
Z cesta vykrojíme hviezdičky, alebo iné tvary a preložíme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri teplote 160 stupňov 20 minút.
Nátierka z Nivy
Potrebujeme:
225 g zmäknutého masla
2 lyžice najemno nasekanej pažítky
2 lyžice nivy
Soľ
Postup:
Zmiešame a môžeme natierať. :-)
Chrumkavé kolieska z Nivy
Potrebujeme:
Cesto:
30 dkg pol. múky
1/ 8 masla
1/2 pohára mlieka (podľa potreby)
1 prášok do pečiva ň
1/2 kávovej lyžičky cukru
1 lyžička soli
Plnka:
15 dkg nivy
10 dkg tehly
1/8 masla
Všetky prísady na náplň nastrúhame a vymiešame
Postup:
Cesto rozvaľkáme na 3 diely, potrieme plnkou, stočíme do valčekov a dáme do druhého dňa odpočinúť do chladničky. Na druhý deň rozkrájať na kolieska orech môže byť nemusí a dáme piecť na 150 stupňov do zlatistej farby.
Voňavé zemiaky
Potrebujeme:
Zemiaky – cca 1 kg
150 – 200 g nivy
1 smotana na šľahanie
cca 100-150 g tvrdého syra (voliteľné)
2 strúčiky cesnaku
Maslo na vymastenie misy
Petržlenová vňať alebo jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky krátko povaríme v šupke a potom môžeme ošúpať (nové netreba) a nakrájame na tenké plátky. Ak sa vám nechce krájať, zemiaky môžete len zľahka roztlačiť. Zapekaciu misu vymastíme maslom a navrstvíme do nej zemiaky. V miske zmiešame nivu so šľahačkou, pretlačeným cesnakom a petržlenovou vňaťou a touto zmesou zalejeme zemiaky (nivy môžete dať aj menej, ak má na vás príliš výraznú chuť). Dáme do rúry vyhriatej na 180-190 stupňov a pečieme 20 minút, potom posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí, to je všetko. Ak nechcete, syr nakoniec ani nemusíte použiť. :-)