V dnešnej dobe je veľa chorôb, ktoré môžu byť spôsobené alebo zhoršené zhoršenou funkciu čriev – poruchy imunity, zápcha, kŕče, alebo často sa vyskytujúca hnačka.
Mnohé problémy sa dajú zlepšiť, ba až celkom odstrániť správnou stravou.
Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré zaručene pomôžu a navyše aj výborne chutia.
Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie – kapusta, mrkva, cvikla
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie.
Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.
Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.
Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.
Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:
V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.
Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.
Premiešame a hneď vypijeme.
Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Fit šalát so zelerom
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle.
Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Rajčinová polievka na chudnutie a pre lepšie trávenie
Potrebujeme:
1 hrsť cherry paradajok
130 ml zeleninového vývaru
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky kurkumy
1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)
½ lyžičky morskej soli
1 lyžičku sušenej bazalky
1 lyžicu jablčného octu
½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého
Postup:
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.
K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich oošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú.
Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku.
Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme.
Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky.
Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami.
Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Brokolicová polievka s cesnakom
Potrebujeme:
1 lyžicu olivového oleja
1 cibuľu
500 g brokolice
1 strúčik cesnaku
750 ml vody
1 zväzok rukoly
Soľ a korenie
Postup:
Brokolicu umyjeme a rozdelíme na menšie časti. V hrnci zahrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľku. Potom pridáme cesnak nakrájaný nadrobno a postupne prilievame vodu. Nakoniec pridáme brokolicu, ochutíme soľou, korením a keď voda zovrie, necháme variť asi 8-10 minút. Odstavíme a rozmixujeme. Nakoniec pridáme aj rukolu a môžeme tiež rozmixovať, alebo nechať pokrájané na väčšie kúsky. Môžeme podávať s nasucho opraženými semienkami a kvapkou sójového mlieka.
Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru
Potrebujeme:
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno
Postup:
Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.
Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu
Potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
4 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
1 lyžičku morskej soli
Celá rasca
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Voliteľné – štipka zázvoru
Postup:
Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru
1 konzerva kukurice
20 dkg šunky nakrájanej
1 biely jogurt + lyžičku horčice
1 ananás plechovka
pór nakrájaný na kolieska
15 dkg tvrdého syra – nastrúhať
Postup:
Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.
Mrkvovo-zázvorová polievka – ľahká a liečivá
Potrebujeme:
500 g mrkvy
1 cibuľu
1 lyžicu strúhaného zázvoru
700 ml zeleninového vývaru
700 ml smotany 10%
3 lyžice olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Pridáme strúhaný zázvor a chvíľu spolu restujeme na panvici. Mrkvu očistíme na kocky a pridáme k cibuľke, zalejeme vývarom a necháme variť asi 30 minút. Ochutíme soľou, korením a rozmixujeme. Potom preložíme opäť na plameň a pridáme smotanu. Premiešame a varíme ešte 5 minút. Podávame posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Super zdravý šalát plný vitamínov
Potrebujeme:
3 – 4 ks cvikla stredne veľká
300 ml hrášok sterilizovaný (lepšie je mať uvarený hrášok, ale ja som bohužiaľ práve nemala)
2 – 3 ks mrkva
3 – 4 ks uhorky sterilizované
1 lyžica olivového oleja (extra panenský)
biele korenie
morská soľ
Postup:
Cviklu dáme uvariť, alebo upiecť do alobalu. Potom necháme vychladnúť a postrúhame na hrubom strúhadle. Uvarenú mrkvu tiež nakrájame na kocky, rovnako aj uhorky. Všetky suroviny pripravíme do väčšej nádoby, pridáme korenie, olivový olej a soľ, premiešame šalátovými lyžicami. Na chvíľu odložíme do chladu, aby sa všetky chute prepojili, pred podávaním posypeme strúhaným nízkotučným syrom alebo vajíčkom uvareným na tvrdo – to vtedy, ak ho nemáme ako prílohu, ale plnohodnotnú večeru. Inak podávame aj bez vajíčka.
Mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
S čínskou kapustou a kuracím mäsom
Potrebujeme:
300 g čínskej kapusty
300 g kuracieho mäsa uvareného, alebo varenej šunky
1 uhorka
4 vajcia uvarené natvrdo
1 zväzok zelená cibuľa
2 polievkové lyžice biely jogurt
2 lyžičky horčice
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Uvarené mäso nakrájajte na kúsky.
Nakrájajte kapustu, cibuľu a aj uhorku na prúžky.
Vajcia taktiež nakrájajte na kúsky.
Zmiešajte všetky ingrediencie, zmiešajte so soľou, korením a zálievkou.
Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami
Potrebujeme:
- 200 gramov červenej fazule;
- 1 červená repa (surová);
- 3 nakladané uhorky;
- 1 cibuľa;
- 2 strúčiky cesnaku;
- 4 lyžice olivového oleja;
- petržlen;
- soľ, korenie.
Postup:
Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na troche oleja. Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli. Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme koreninami a pokvapkáme olivovým olejom.
Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou
Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku kapusty
1 červenú cibuľu
2 mrkvy
Zálievka:
300 ml bieleho jogurtu
2 lyžičky medu
Štipka bieleho mletého korenia
1 lyžica horčice
1 lyžička Worcesterskej omáčky
1 lyžičku soli
2 lyžice červeného vínneho octu
Postup:
Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.
V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.
Dobré trávenie je polovica zdravia
Trávenie je dôležité pre naše celkové zdravie. Vylučuje z tela toxíny, ktorých akumulácia spôsobuje najrôznejšie choroby a problémy. Ak chcete zlepšiť svoju funkciu čriev, musíte ich v prvom rade vyčistiť od nahromadeného odpadu. Tento recept nie je žiadnou novinkou, je pomerne starý a overený. Nápoj je vynikajúci hlavne pre ľudí s pomalým trávením a častými zápachmi. Funguje pomerne rýchlo, preto je lepšie vyskúšať ho v pohodlí domova.
Nápoj, ktorý dá trávenie do poriadku
Len 5 minút na prípravu!
Potrebujeme:
- 2 lyžice čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy
- ½ čajovej lyžičky himalájskej soli
- 1 čajová lyžička zázvorovej šťavy
- ½ hrnčeka 100% jablkovej šťavy
- ½ hrnčeka teplej, čistej vody
Postup:
Naliate 0,15 dl vody do hrnčeka, zohrejte ju, ale nevarte! Nalejte do pohára, pridajte soľ a dobre premiešajte. Potom pridajte zázvorovú šťavu, citrónovú šťavu a jablkový džús, znova premiešajte a ihneď vypite. Doprajte si tento nápoj aspoň raz za pár dní ako prevenciu problémov a v prípade ťažkostí (zápcha, pomalé trávenie) vypite 1 dávku denne.
Jablká sú známe ako stimulant funkcie čriev a jedna z najzdravších potravín, ktoré vieme dopestovať v našich zemepisných šírkach. Dokonca, viaceré štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí konzumujú jablká pravidelne majú výrazne lepšiu imunitu a menšie problémy s trávením. Najlepšie sú samozrejme domáce jablká a aj so šupkou.
Zázvor pôsobí antibakteriálne, stimuluje črevá, zmierňuje kŕče a pomáha odstraňovať toxíny. Citrón obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, dôležitého antioxidantu a jedného z najlepších detoxikačných činidiel. Soľ pomáha tráveniu a neutralizuje škodlivé účinky toxínov.