Výborný recept na domáci púpavový sirup, ktorý sa už oddávna používal na liečbu a prevenciu rôznych chorôb. Dokonca sa hovorilo, že v žltých hlavičkách je ukrytá sila samotného slnka. Kto pije púpavový sirup, ten sa bude tešiť zdraviu a ostane dlho pri sile. Špeciálne sa účinky púpavy vyzdvihujú pri starostlivosti o zdravie pečene. Tieto žlté hlavičky jej môžu byť ohromne nápomocné.
Účinky púpavového sirupu:
– prevencia a liečba ochorení priedušiek, úľava pri kašli,
– pomáha pri zápaloch pečene a napomáha k jej regenerácii,
– pomáha udržať zdravý žalúdok, čistí krv a črevá,
– rozpúšťa žlčové a ladvinové kamene a zlepšuje činnosť sleziny,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
– pomáha pri dne a reume,
– odstraňuje pocit únavy,
– zmierňuje opuch,
– pomáha pri jarných alergiách,
– pomáha činnosti žliaz,
– znižuje krvný tlak, riedi príliš hustú krv,
– dodáva telu energiu.
Varený sirup
Potrebujeme:
230 ks. púpavových kvetov,
1,5 l vody,
2 citróny,
1 kg trstinového cukru
Postup:
Kvety zbierame najlepšie v bezprašnom prostredí, v plnom kvetenstve. Kvety necháme vysušiť na slneičku a zalejeme odmeranou vodou a necháme do druhého dňa vylúhovať. Potom precedíme cez plátno, ľahko vytlačíme, pridáme citróny, dobre umyté a nakrájané na plátky, cukor a za občasného miešania varíme. Varíme, až kým sirup mierne zhustne. Teplý sirup nalejeme do čistých, nahriatych pohárov, uzavrieme viečkami a uložíme v chlade a tme. Používame na sladenie čajov a limonád. Prípadne aj ako sladidlo do dezertov.
Sirup sa dá pripraviť aj bez varenia – tento je ešte liečivejší
Potrebujeme:
Plnú litrovú nádobu púpavových hlavičiek
500 g hnedého cukru
200 ml vody
Postup:
Hlavičky necháme usušiť na slnku – aby vyliezli prípadný nájomníci :-). Potom kvietky vložíme do veľkej uzatvárateľnej nádoby, zasypeme cukrom a nádobu uzavrieme viečkom alebo aspoň potravinárskou fóliou. Nádobu necháme stáť na okennej parapete dva dni. Občas ňou zatrasieme a premiešame jej obsah. Je vhodné, aby na nádobu svietilo slnko, cukor sa rýchlejšie rozpustí. Po dvoch dňoch prilejeme do nádoby vodu a necháme ju na parapete ďalší deň.
Hotový sirup scedíme cez plátno a dobre z neho vytlačíme všetku šťavu z kvetov – tá je najvzácnejšia. Sirup, tkorý takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho sa netreba ani v najmenšom obávať. Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke. Takto pripravený sirup skaldujeme asi mesiac – používame na sladenie a po lyžičkách užívame pri zápaloch priedušiek a chorobách.