Dnešný recept je kysnuté cesto, ktoré je univerzálne a môžete ho použiť na sladké pečivo aj slané dobrôtky, čokoľvek vám napadne.
Jedná sa o jedno veľký kúsok rezancov, ktorý vám môže priniesť viac druhov sladkostí.
Je to výborné aj na prípravu vianočných a sviatočných pochúťok.
zloženie:
350 ml mlieka,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 vajcia,
2 lyžice cukru,
1 štipka soli,
50 g čerstvého droždia,
100 g masla,
700 až 750 g polohrubej múky.
príprava:
Najskôr pripravte kvások z droždia, vlažného mlieka a cukru.
Do väčšej misky dajte roztopené vychladnuté maslo so zvyšným cukrom, soľou a vajíčkami.
Pridajte múku a nalejte aj kvások a zvyšné mlieko – zmiešame, aby sa všetky prísady spojili.
Vznikne nám mäkké vláčne cesto.
Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu na teplom mieste vykysnúť.
Ak chcete robiť slané pečivo, dajte len 1 lyžičku cukru a aj 1 lyžičku soli.
Čo môžeme z cesta pripraviť?
Z univerzálneho kysnutého cesta môžete pripraviť širokú škálu chutných a lahodných jedál, od sladkých koláčov a buchiet až po slané pizze a pagáče. Tu je niekoľko inšpiratívnych príkladov:
Sladké pečivo:
Buchty: Klasické buchty plnené džemom, makom, orechmi alebo tvarohom.
Koláče: Jablkový koláč, makový koláč, orechový koláč, tvarohový koláč, lekvárový koláč a mnoho ďalších.
Záviny: Jablkový závin, makový závin, orechový závin, tvarohový závin a mnoho ďalších.
Slané pečivo:
Pizza: Klasická pizza s rôznymi prísadami, ako sú saláma, šunka, syr, zelenina a huby.
Pagáče: Slané pagáče plnené syrom, šunkou, slaninkou alebo zeleninou.
Langoše: Vyprážané placky plnené syrom, kyslou smotanou a cesnakom.
Chlieb: Domáci chlieb z kysnutého cesta.
Okrem týchto príkladov môžete z univerzálneho kysnutého cesta pripraviť aj:
Šišky
Fánky
Žemle
Rožky
Knedle
Tipy:
Do cesta môžete pridať rôzne príchute, ako sú bylinky, korenie, syry, sušené ovocie alebo orechy.
Cesto môžete nechať kysnúť v pekárničke, čím ušetríte čas a námahu.
Pred pečením môžete cesto potrieť vajíčkom, aby bolo po upečení lesklé.
Pečivo môžete piecť v rôznych formách, ako sú plechy na pečenie, formy na muffiny alebo bagety.