Táto bábovka je naša najobľúbenejšia.
Zvykli sme ju kupovať v obchode, ale odkedy mám tento recept, robím ju doma a zďaleka nie len na sviatky.
Je ako vatička, len sa treba držať receptu – u nás doma je to najobľúbenejší koláč vôbec.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Recept mám zo stránky vinosardo.
Majka. C
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
125 g trstinového cukru
125 g masla (zmäknutého)
100 g sušených hrozienok
100 g citrónovej kôry
50 g sušených brusníc
50 g mandlí
2 lyžice rumu alebo 0,5 dcl vína
120 ml vlažného mlieka
½ lyžičky soli
12 g droždia
1 vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt
1 lyžica medu
2 vajcia
Postup:
Hrozienka a brusnice si namočíme tak na hodinu do rumu či portského vína.
Múku a cukor spolu zmiešame, uprostred nasypeme droždie, pridáme štipku soli.
Vlažné mlieko zmiešame s vajcami, vanilkovým extraktom a citrónovou kôrou a toto celé pridáme do zmesi cukru a múky s droždím.
K tomu pridáme ešte lyžicu medu.
Spolu dobre zmiešame a vypracujeme hladké cesto.
Pridáme mäkké maslo ešte raz dobre pomiesime.
Nasiaknuté hrozienka a brusnice zlejeme a zapracujeme aj s mandľami do cesta.
Ak nám zostane rum , či víno, už ich viac nepridávame.
Takto pripravené cesto necháme kysnúť aspoň 2 hodiny, pokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Cesto bude lepkavejšie.
Vykysnuté cesto rozdelíme na časti a vlejeme do originálnych papierových foriem na panettone alebo do bábovkovej formy vystlanej papierom na pečenie.
Takto pripravené prekryjeme utierkou a ešte necháme asi hodinu kysnúť.
Rúru vyhrejeme na 190°C.
Cesto potrieme roztopeným maslom a ostrým nožom ho narežeme do kríža.
Pečieme na dolnej mriežke rúry asi hodinu.
Špáradlom si zistíme, či je koláč hotový.
Asi v polovici pečenia,môžete vrch prikryť alobalom, aby sa nespiekol.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)