Výborný recept, ktorý máme doma veľmi radi. Zemiakové pagáčiky z jemného a vláčneho cesta.
Potrebujeme:
500 g hladká múka špeciál
450 gramov zemiakov (v šupke uvarených)
125 gramov hera (maslo)
100 ml rastlinný olej
2 lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
300 ml vlažné mlieko
1 vajce
Na potretie:
1 vajce
Kvások:
20 g čerstvé droždie + 1 lyžička kryštálový cukor
Postup:
Zemiaky je dobré dať variť deň vopred a v deň prípravy ošúpať.
Na cesto si najskôr pripravíme kvások z časti vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochy múky. Necháme vyjsť na teplom mieste 10-15 minút. Múku preosejeme, pridáme kvások, olej, soľ, vajce (rozšľahané v troche mlieka) zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Potom rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, postrúhame polovicu masla/hery a polovicu zemiakov. Zľahka oslíme, rukou trochu popritláčame a preložíme ako lístkové cesto. Necháme prikryté opäť kysnúť 20 minút. Znovu rozvaľkáme, nastrúhame zvyšné maslo, zvyšné zemiaky, znovu mierne posolíme, jemne pritlačíme, znovu preložíme a necháme kysnúť 20 minút. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou, priemer 5 cm, vykrajujeme pagáčiky. Na vrch môžeme odtlačiť mriežkou tvar (ale nemusíme).
Pagáčiky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme podľa chuti posypať syrom alebo semienkami. Necháme na plechu podkysnúť, kým sa nezohreje rúra a upečieme. Teplota 200°C asi 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
foto: egyszerugyorsreceptek