Pomazánka alá „čo dom dal“, ktorá vás zachráni vždy, keď nebudete vedieť čo na večeru, alebo čo ponúknuť nečakanej návšteve.
Môžete do nej pridávať rôzne korenia (napr. červenú papriku), ale aj rôzne prísady, ktoré máte v chladničke a potrebujete ich spotrebovať (napr. slaninku, párky…).
Pomazánka je jednoduchá na prípravu a vynikajúco chutí s čerstvým aj starším pečivom, krekrami alebo hriankami.
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)
50 g strúhaného syra
2 lyžice majonézy (alebo kyslej smotany)
1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)
1-2 lyžice horčice
Nadrobno nakrájaná petržlenová vňať
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi,veľmi chutné!
Valéria M.
Výborná nátierka – šunka, syr a vajce
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky
5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)
50 g strúhaného syra
2 lyžice majonézy (alebo kyslej smotany)
1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)
1-2 lyžice horčice
Nadrobno nakrájaná petržlenová vňať
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi,veľmi chutné!
Paprikové kolieska
Potrebujeme:
250 g masla
200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)
250 g šunky nakrájanej nadrobno
4 uvarené vajcia
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne mleté korenie
12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky
Postup:
Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou. Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie. Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.
Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami. Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.
Servírujeme ako studenú misu nakrájané na kolieska.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
125 g cottage syru
50 g strúhanej mozzarelly
1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
Pár kvapiek olivového oleja
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
4 cukety
Soľ, mleté korenie (biele aj čierne)
7 strúčikov cesnaku
Petržlenovú vňať
Kyslú smotanu
2 uvarené žĺtky
1 lyžičku horčice
Postup:
Cuketu môžeme pripraviť dvomi spôsobmi. Buď sa pripraví na pare alebo jednoducho ju nastrúáme a podusíme na panvici, kým nie je mäkká. Cuketu ochutíme soľou a koreninami. Kým je ešte na panvici, vmiešame do nej aj pretlačený cesnak a ešte chvíľku podusíme. Potom necháme chvíľu vychladnúť a zatiaľ si pripravíme zálievku.
Kyslú smotanu zmiešame s roztlačenými žĺtkami, horčicou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Zmiešame s cuketou a dochutíme podľa našich požiadaviek. Do nátierky môžete pridať aj syr.
Cviklová nátierka
Potrebujeme:
1 menšia cvikla uvarená vopred v šupe a vychladnutá
1 téglik syra cottage
Koliesko póru
Štipka soli
Postup:
Cviklu nastrúhame a zmiešame s ostatnými prísadami.
Šunková nátierka s jogurtom
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Zemiaková nátierka na chlebíky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky uvarené
1 lyžicu majonézy
1 lyžicu tatarskej omáčky
1 lyžicu plnotučnej hořčice
2 kyslé uhorky
3 vajcia uvarené natvrdo
Soľ, čierne mleté korenie
Voliteľné: jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.
Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
1 cuketu
2-3 papriky
1 stredne veľkú cibuľu,
2-3 strúčiky cesnaku,
soľ,
syr v črievku, alebo iný syr
Postup:
Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)
Výborná cesnaková nátierka
Potrebujeme:
1 nátierkové maslo bez príchute
1 tatarka (100ml)
1-2 strúčiky cesnaku
100 g šunkovej salámy
100 tvrdého syra
3 uvarené vajcia
1 väčšiu zelenú paprika
2 stredne veľké paradajky
Mletá nepálivá paprika
Zelená paprika na plneniue
Postup:
Zmiešame tatársku omáčku s nátierkovým maslom, prelisovaným cesnakom a mletou paprikou. Pridáme na kocky nakrájaný šunkovú salámu, jemne nastrúhaný syr a nakrájané vajcia – zamiešame a na záver primiešame nakrájanú papriku a paradajky. Môžeme podávať ako klasickú nátierku, alebo naplniť do vydlabanej papriky, nechať stuhnúť a potom podávať nakrájané na kolieska.
Zdravá tuniaková nátierka
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji
1 lyžičku horčice
Jarnú cibuľku
Citrónovú šťavu
Soľ a čierne korenie
Postup:
Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.
Pomazánka z tvarohu a červenej repy
Potrebujeme:
2 červené repy
Čerstvý tymián
200 g jemného tvarohu
1 lyžicu kyslej smotany
Zväzok zelenej cibuľky
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti
Postup:
Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech. Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.
Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
1 vajce uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Špenátovo-bryndzová pomazánka
Potrebujeme:
250 g čerstvých špenátových listov
500 g bryndze
100 ml olivového oleja
Soľ
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.
Avokádová pomazánka
Potrebujeme:
1 avokádo prekrojené na polovicu
6 vajec uvarených natvrdo
1 lyžicu vínneho octu
1 lyžičku dijonskej horčice
½ lyžičky soli
½ šálky najemno nakrájanej cibule
2 lyžice najemno nasekanej pažítky
Postup:
Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno. Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.
Falošná paštéta
Potrebujeme
330 g hlivy ustricovej
90 g cibue
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička zázvoru
10 g petržlenu
olivový olej
100 g vlašských orechov
šťava z 1/2 citróna
Postup
Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.
Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.
Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.
Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.
Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.
Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.
Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.