Vždy ma zaujímalo, ako robia vo francúzskych cukrárňach tú lesklú čokoládovú polevu (mirror glaze).
Konečne mám perfektný dezert!
Čokoládová zrkadlová poleva!
Potrebujeme:
9 g želatina potravinárska číra
130 g smotana na šľahanie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
125 g voda
225 g cukor kryštál
30 g kakao
Postup:
Želatínu zalejeme 50 g vody a necháme napučať.
Zvyšnú vodu, cukor, smotanu a kakao dáme do hrnca.
Za stáleho miešania privedieme k varu.
Necháme prevrieť 1-2 minúty pre dokonalé prepojenie všetkých surovín.
Odstavíme a ihneď vmiešame napučanú želatínu.
Necháme ochladnúť tak na 30 stupňov (aby nám nezliala z bokov torty) a následne polievame pripravenú vychladenú tortu.
Necháme chvíľu zatuhnúť v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
(Poleva je pripravená za 5 minút, dávam ju chladič do chladničky na asi 30-45 minút)
Recept č. 2: Zrkadlová poleva farebná podľa Zuzky
Potrebujeme ( toto je polovičná dávka na menšiu tortu):
2 lyžice želatíny
1 dcl vody
2 šálky bielej čokolády
1 a ½ šálky cukru
1 šálka vody
2/3 šálky kondenzovaného mlieka
Potravinárska farba
Ak chcete tmavú polevu použite tmavú čokoládu a poprípade ešte kakao
Postup:
Do želatíny nalejeme studenú vodu, rozmiešame a necháme napučať.
Do kastrólika nalejeme vodu, kryštálový cukor a kondenzované mlieko – necháme prevariť.
Zložíme z plameňa a do horúcej masy pridáme želatínu, rozpustíme miešaním.
Potom do stále horúcej zmesi pridáme čokoládu a miešaním rozpustíme.
Zafarbíme potravinárskym farbivom na farbu, ktorú chceme a keď poleva vychladne (odporúča sa telota 35 stupňov, ale niektorí cukrári odporúčajú teplotu okolo 29 stupňov) a nalejeme na povrch torty.
Poleva, ktorú neminiete sa dá skladovať v chladničke po dobu 2-3 týždňov.