Kapusta je diétna superingrediencia. Je nielen veľmi lacná, ale aj veľmi zdravá a obsahuje minimum kalórii.
Nezáleží na tom, či si vyberiete bielu alebo červenú – oba druhy sú veľmi zdravé a tiež nemajú takmer žiadne kalórie.
Kapusta je plná vitamínov skupiny B, zinku, vlákniny a zároveň bohatý zdroj cennej kyseliny listovej.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Má výrazne detoxikačné účinky, podporuje trávenie aj imunitný systém.
Okrem toho kapusta stimuluje aj trávenie tuku uloženého v tkanivách.
Táto zázračná potravina sa tak postará aj o usadené tukové vankúšiky.
Čerstvá aj kvasená
Okrem čerstvej kapusty je pri chudnutí veľmi prospešná aj kvasená kapusta.
Ide o vitamínovou bombou, ktorá neutralizuje tuky.
Ak máte problémy s trávením kapusty, pridajte k nej rascu a bobkový list, strávite ju omnoho ľahšie a ako bonus, ona pomôže v trávení tukov vám.
Základná tukožrútska polievka, ktorá chutí výborne!
Kapustová polievka s krúpami
Potrebujeme: (na maximálne 4 porcie za deň)
štvrť malej hlávky bielej kapusty
1 mrkva
2 stonky zeleru
1 menší kaleráb
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice väčších ovsených krúpov
1 lyžica paradajkového pretlaku
1 lyžica oleja
250 ml šťavy z kvasenej kapust
900 ml zeleninového vývaru
pol lyžičky drvenej rasce
1 bobkový list
Príprava:
Kapustu, cibuľu a zelerové stonky nakrájame nadrobno, mrkvu a kaleráb nastrúhame na hrubšom strúhadle.
Cesnak nakrájame na plátky.
Na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak a zvyšnú zeleninu, rascu a bobkový list.
Dusíme asi 10 minút, pravidelne miešame.
Pridáme pretlak, premiešame, prilejeme vývar a krúpy.
Varíme, kým krúpy nezmäknú, pridáme šťavu z kapusty, necháme prevariť a odstavíme.
Podľa potreby dochutíme bylinkami a čiernym korením – soľ minimálne.
3 dni pre užší pás a štíhlejšiu tvár
1. deň
Raňajky: grahamový rožok, šálka acidofilného mlieka bez príchuti
Desiata: jedno jablko a jedna mrkva
Obed až večera: od obeda každé dve hodiny porcia kapustovej polievky, spolu maximálne štyri porcie
2. deň
Raňajky: biely jogurt s lyžicou nasekaných mandlí, 10 bobuliek bieleho hrozna
Desiata: 40 gramov tvrdého syra, paradajka Obed až večera: ako v prvý deň
3. deň
Raňajky: plátok celozrnného chleba s trochou horčice, dva plátky šunky, šalátová uhorka
Desiata: banán
Obed až večera: ako v prvý deň