Nepotrebujete ani gram mäsa a nakŕmite celú rodinu: 19+ receptov za pár centov, ktoré aj dnes vyvážite zlatom!

Úžasné recepty našich babičiek, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Na ich prípravu nepotrebujete ani gram mäska.
[mashshare]

Úžasné recepty našich babičiek, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Hoci mali v komore často len základné suroviny, dokázali z nich vykúzliť nesmierne chutné jedlá. Toto je dôkaz!

Najlepšia fazuľová kaša na svete

 

Potrebujeme:

200 g fazule

250 g krúpy č. 7

300 g zemiakov

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na zápražku:

Bravčovú masť

1 cibuľku

2 lyžice hl. múky

Vodu

Postup:

Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň dáme variť do studenej vody.

Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody.

Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte.

Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky. Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené.

 

 

Nakoniec si pripravíme jednoduchú zápražku. Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku.

Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.

 

 

Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme.

Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť.

Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad.

Podávame s kyslou kapustou.

Zemiakovo-hubové fašírky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla

3 lyžice hladkej múky

50 g strúhaného syra

1 vajíčko

1 cibuľu

4 väčšie huby

100 g hladkej múky (príp. strúhanky)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky.

Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.

Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka.

Dochutíme soľou a korením.

Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne. Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.

Rezne bez gramu mäsa

 

Potrebujeme:

2 cukety

1 cibuľa

0,5 bochníka chleba (alebo rožky)

2 vajcia

1 lyžica múky

1 lyžica majonézy

3 lyžice strúhanky

soľ podľa chuti

sušený cesnak alebo čerstvý cesnak pretlačený

0,5 lyžičky koriandra

Voliteľné:

Čierne mleté korenie

Červená paprika

Postup:

Najprv dáme bochník nasiaknuť do vody. Alebo počkajte, kým nebudeme mať cuketovú šťavu a bochník môžeme namočiť aj v nej.

Tento postup som prvýkrát videla v reštaurácii a veľmi ma zaujal, odvtedy namáčam pečivo takto.

Nastrúhame cukety na hrubom strúhadle. Šupu nie je potrebné odstrániť.

Potom osolíme a dobre premiešame. Necháme chvíľu odležať, aby odišla nadbytočná vlhkosť.

Tekutinu potom zlejeme, prípadne použijeme na namočenie bochníka. Medzitým zmiešame nasekanú cibuľu a vyžmýkaný bochník. Ja dávam spolu do kuchynského robota, kde sa zmes poseká na jemnú hmotu.

Pridajte do hmoty vytlačenú cuketu cibuľu a všetko zmiešajte.

Teraz môžete pridať vajcia, majonézu a cesnak.

Pridajte aj pol lyžičky koriandra.

To bude stačiť na vytvorenie mäsovej chuti v našich kotletkách.

Vďaka tomuto koreniu bude pokrm nesmierne chutný. Výsledná zmes sa dobre premieša. Potom pridáme múku, strúhanku a znova premiešame.

Počas miešania by ste mali zaznamenať vôňu mäsa, ktorú imituje cesnak s koriandrom. Teraz môžete vytvárať rezne a obaľovať ich do strúhanky. Potom opečte ako klasické rezne – na obidvoch stranách v oleji až do červenkastej kôrky.

Rezne sú vo vnútri šťavnaté a vonku chrumkavé. Môžu sa podávať s kyslou smotanou a kôprom – kombinácia je výrazná.

Makové šúľance

 

Potrebujeme:

700 g zemiaky (3 veľké zemiaky)

300 g polohrubá múka

2 ks väčšie vajíčko

1 štipka soľ

150 g mletý mak

50 g práškový cukor

100 g maslo

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke.

Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno.

Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou.

Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ.

Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca.

Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky.

Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého.

Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca.

Šúľance dáme variť do vriacej vody.

Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom. Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.

Zemiakové rezne

 

 

Potrebujeme:

– 3 veľké zemiaky (800 g)

– 1 malá mrkva

– 1 kocka masla

– 100 g syra

– soľ a čierne korenie podľa chuti

– zelené bylinky (zelená cibuľka alebo petržlen)

Na obaľovanie:

– 2 vajcia;

– pol čajovej lyžičky soli (4 g);

– 4 polievkové lyžice hladkej múky (80 g);

– pol čajovej lyžičky prášku do pečiva;

– 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (100 g);

– 1 pohár rastlinného slnečnicového oleja na vyprážanie (200 ml).

Postup:

Zeleninu ošúpeme. Zemiaky nakrájame na štvrtiny a preložíme ich do hrnca. Zalejeme vodou a varíme na strednom ohni, kým nie sú hotové. Mrkvu nastrúhame na malom strúhadle.

Panvicu rozohrejeme s kockou masla, pridáme mrkvu, dochutíme ju štipkou soli a pár minút opekáme. Zemiaky scedíme a roztlačíme na kašu. Syr nastrúhame na strednom strúhadle.

V miske k zemiakovému pyré pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti, rovnako aj syr. Dôkladne premiešame všetky ingrediencie. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku (alebo petržlenovú vňať) a opečenú mrkvu.

Premiešame.

Pripravíme si cestíčko na obaľovanie: do misky pridáme vajcia a štipku soli. Trochu ich premiešame metličkou, potom pridáme múku a prášok do pečiva. Dobre premiešame. Potom pridáme jogurt a ešte trochu premiešame.

Mali by sme získať belavé, riedke a krémové cesto.

Namočíme si dlane do trochy oleja a zo zmesi zemiakového pyré vytvárame guľky, ktoré v rukách sploštíme. Vkladáme do cestíčka a jednu po druhej obaľujeme.

Zahrejeme panvicu s pohárom oleja. Obalené fašírky opekáme na panvici, kým nie sú zlatohnedé. Preložíme ich na tanier vyložený papierovým obrúskom a podávajte s obľúbenou omáčkou.

Ďalšie recepty nájdete na druhej strane

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes