Úžasné recepty našich babičiek, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Hoci mali v komore často len základné suroviny, dokázali z nich vykúzliť nesmierne chutné jedlá. Toto je dôkaz!
Najlepšia fazuľová kaša na svete
Potrebujeme:
200 g fazule
250 g krúpy č. 7
300 g zemiakov
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na zápražku:
Bravčovú masť
1 cibuľku
2 lyžice hl. múky
Vodu
Postup:
Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň dáme variť do studenej vody.
Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody.
Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte.
Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky. Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené.
Nakoniec si pripravíme jednoduchú zápražku. Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku.
Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.
Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme.
Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť.
Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad.
Podávame s kyslou kapustou.
Zemiakovo-hubové fašírky zo zvyšnej zemiakovej kaše
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla
3 lyžice hladkej múky
50 g strúhaného syra
1 vajíčko
1 cibuľu
4 väčšie huby
100 g hladkej múky (príp. strúhanky)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky.
Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu.
Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka.
Dochutíme soľou a korením.
Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne. Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.
Rezne bez gramu mäsa
Potrebujeme:
2 cukety
1 cibuľa
0,5 bochníka chleba (alebo rožky)
2 vajcia
1 lyžica múky
1 lyžica majonézy
3 lyžice strúhanky
soľ podľa chuti
sušený cesnak alebo čerstvý cesnak pretlačený
0,5 lyžičky koriandra
Voliteľné:
Čierne mleté korenie
Červená paprika
Postup:
Najprv dáme bochník nasiaknuť do vody. Alebo počkajte, kým nebudeme mať cuketovú šťavu a bochník môžeme namočiť aj v nej.
Tento postup som prvýkrát videla v reštaurácii a veľmi ma zaujal, odvtedy namáčam pečivo takto.
Nastrúhame cukety na hrubom strúhadle. Šupu nie je potrebné odstrániť.
Potom osolíme a dobre premiešame. Necháme chvíľu odležať, aby odišla nadbytočná vlhkosť.
Tekutinu potom zlejeme, prípadne použijeme na namočenie bochníka. Medzitým zmiešame nasekanú cibuľu a vyžmýkaný bochník. Ja dávam spolu do kuchynského robota, kde sa zmes poseká na jemnú hmotu.
Pridajte do hmoty vytlačenú cuketu cibuľu a všetko zmiešajte.
Teraz môžete pridať vajcia, majonézu a cesnak.
Pridajte aj pol lyžičky koriandra.
To bude stačiť na vytvorenie mäsovej chuti v našich kotletkách.
Vďaka tomuto koreniu bude pokrm nesmierne chutný. Výsledná zmes sa dobre premieša. Potom pridáme múku, strúhanku a znova premiešame.
Počas miešania by ste mali zaznamenať vôňu mäsa, ktorú imituje cesnak s koriandrom. Teraz môžete vytvárať rezne a obaľovať ich do strúhanky. Potom opečte ako klasické rezne – na obidvoch stranách v oleji až do červenkastej kôrky.
Rezne sú vo vnútri šťavnaté a vonku chrumkavé. Môžu sa podávať s kyslou smotanou a kôprom – kombinácia je výrazná.
Makové šúľance
Potrebujeme:
700 g zemiaky (3 veľké zemiaky)
300 g polohrubá múka
2 ks väčšie vajíčko
1 štipka soľ
150 g mletý mak
50 g práškový cukor
100 g maslo
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke.
Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno.
Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou.
Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ.
Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca.
Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky.
Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého.
Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca.
Šúľance dáme variť do vriacej vody.
Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom. Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.
Zemiakové rezne
Potrebujeme:
– 3 veľké zemiaky (800 g)
– 1 malá mrkva
– 1 kocka masla
– 100 g syra
– soľ a čierne korenie podľa chuti
– zelené bylinky (zelená cibuľka alebo petržlen)
Na obaľovanie:
– 2 vajcia;
– pol čajovej lyžičky soli (4 g);
– 4 polievkové lyžice hladkej múky (80 g);
– pol čajovej lyžičky prášku do pečiva;
– 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (100 g);
– 1 pohár rastlinného slnečnicového oleja na vyprážanie (200 ml).
Postup:
Zeleninu ošúpeme. Zemiaky nakrájame na štvrtiny a preložíme ich do hrnca. Zalejeme vodou a varíme na strednom ohni, kým nie sú hotové. Mrkvu nastrúhame na malom strúhadle.
Panvicu rozohrejeme s kockou masla, pridáme mrkvu, dochutíme ju štipkou soli a pár minút opekáme. Zemiaky scedíme a roztlačíme na kašu. Syr nastrúhame na strednom strúhadle.
V miske k zemiakovému pyré pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti, rovnako aj syr. Dôkladne premiešame všetky ingrediencie. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku (alebo petržlenovú vňať) a opečenú mrkvu.
Premiešame.
Pripravíme si cestíčko na obaľovanie: do misky pridáme vajcia a štipku soli. Trochu ich premiešame metličkou, potom pridáme múku a prášok do pečiva. Dobre premiešame. Potom pridáme jogurt a ešte trochu premiešame.
Mali by sme získať belavé, riedke a krémové cesto.
Namočíme si dlane do trochy oleja a zo zmesi zemiakového pyré vytvárame guľky, ktoré v rukách sploštíme. Vkladáme do cestíčka a jednu po druhej obaľujeme.
Zahrejeme panvicu s pohárom oleja. Obalené fašírky opekáme na panvici, kým nie sú zlatohnedé. Preložíme ich na tanier vyložený papierovým obrúskom a podávajte s obľúbenou omáčkou.