Máte v komore starší chlebík, ktorý potrebujete zužitkovať? Prinášame vám 7 chutných inšpirácií, ako vyčarovať zo staršieho chlebíka vynikajúcu večeru pre celú rodinu.
Zapečený starší chlieb s pečeným cesnakom
Fantastická večera pre celú rodinu. Navyše, na jej prípravu môžete využiť aj starší chlebík, ktorý práve potrebujete zužitkovať.
Potrebujeme:
½ šálku masla
3 hlávky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 bochník chleba
2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
1 šálku strúhaného syra
Soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky.
Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.
Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.
Plátky chleba potrieme cesnakovou zmesou a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.
Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.
Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.
Pizza zo staršieho chlebíka
Skvelá a rýchla pizza, ktorú môžete doladiť ingredienciami podľa vašej chuti.
Potrebujeme:
Starší chlieb, sendvič alebo toastový chlieb
150 ml mlieka
4 lyžice kečupu alebo paradajkovej omáčky
200 g šunky nakrájanej na kocky
1 klobásu nakrájanú na kocky
½ červenej papriky nakrájanej na kocky
200 g strúhanej mozzarely
1 lyžičku sušeného oregana
1 lyžičku korenia na pizzu
10 čiernych olív nakrájaných na kúsky
Postup:
Chlieb nakrájame na krajce hrubé cca 1-2 centimetre.
Klobásu a šunku orestujeme na troche oleja.
Formu na pečenie vymastíme maslom, na dno uložíme plátky chlebíka a zalejeme mliekom.
Na chlieb navrstvíme paradajkovú omáčku zmiešanú so sušeným oreganom. Restovanú šunku a klobásu zmiešame s krájanými olivami, paprikou a pridáme aj 2-3 krajce chlebíka nakrájané na kocky. Túto zmes nasypeme na chlieb vo forme. Posypeme korením na pizzu, syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým sa syr na povrchu nerozpustí a okraje chlebíka nie sú zlatisté.
Falošné rezne
Potrebujeme:
500 g staršieho chleba
Trochu mlieka
1 stredne veľký zemiak
100 – 150 g šunky nakrájanej nadrobno
Paprikovú pastu (1-2 lyžice)
Trochu čerstvej petržlenovej vňate (príp. jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno)
½ feferónky (ak máte radi pikantné)
1 vajce
80 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky, vložíme do hlbokej misy a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu odpočívať.
Keď chlieb zmäkne, vyberieme ho z mlieka a jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme strúhaný zemiak, nadrobno nakrájanú šunku, vajce, soľ, korenie, najemno nesekanú feferónku, syr, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, paprikovú pastu a dobre premiešame.
Z hmoty formujeme okrúhle placky, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Starší chlieb v syrovo-smotanovom cestíčku
Skvelá obmena obľúbenej klasiky – chleba vo vajíčku, ktorá vám určite zachutí.
Potrebujeme:
Krajce staršieho chleba
50 g strúhaného syra
3 lyžice kyslej smtoany
1 lyžicu zelených byliniek (petržlenová vňať, kôpor, pažítka) – môžeme použiť aj sušené bylinky
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
V miske zmiešame vajíčka so smotanou a strúhaným syrom. Pridáme bylinky, soľ, korenie a vymiešame cestíčko.
Krajce chleba obaľujeme v pripravenom cestíčku a vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Chlebové tyčinky s cesnakom
Skvelá a chrumkavá dobrota, ktorá sa pokojne vyrovná ak kupovaným snackom z obchodu.
Potrebujeme:
Niekoľko krajcov staršieho chlebíka nakrájaného na tyčinky
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
Mletú sladkú papriku
Bazalku
Oregano
Soľ
Čierne korenie
Postup:
V miske zmiešame olej, soľ a koreniny. Pridáme olivový olej a do zmesi vmiešame chlebové paličky. Potom preložíme na pelch vystlaný na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre, kým chlieb nieje chrumkavý.
Slaný koláč
Večera, ktorú pripravíte za pár minút a je skvelou príležitosťou ako spotrebovať starší chlebík.
Potrebujeme:
10 krajcov chlebíka
10 plátkov šunky (príp. jemnej salámy)
10 plátkov čerstvej paradajky
10 plátkov cibule
2-3 vajcia
100 g strúhaného syra
Štipku soli
Postup:
Je to skutočne veľmi jednoduché. Jednu stranu každého krajca chleba natrieme maslom. Pripravíme si menšiu formu na pečenie (ideálne podlhovastú), ktorú vystelieme papierom na pečenie.
Do formy ukladáme striedavo krajec chlebíka, šunku, paradajku a cibuľu, až kým neminieme všetky ingrediencie. Môžeme pridať aj kúsky slaninky, alebo klobásy.
Vajcia rozšľaháme, pridáme soľ a chlebík touto zmesou polejeme. Nakoniec na vrch navrstvíme syr.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov na najnižšej priečke v rúre 15-20 minút.
Domáce dalamánky
Skvelá recyklácia vďaka ktorej vzniknú zo staršieho pečiva celkom čerstvé – domáce dalamánky. Určite si na nich pochutnáte.
Potrebujeme:
5 krajcov chleba
1 kocku droždia
Hladkú múku
Soľ
Semienka na posypanie
Postup:
Chlieb namočíme do vlažnej vody a necháme cez noc odstáť. Potom ho trochu vymačkáme, pridáme soľ, múku, droždie a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí cesto rozdelíme na menšie bochníčky a na ich povrchu urobíme zárezy nožom. Posypeme hrubozrnnou soľou a kmínom.
Dalamánky preložíme na plech na pečenie (vystlaný papierom) a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov dozlatista.
Chlebové placky so syrom
Potrebujeme:
4 krajce staršieho bieleho chleba z ktorého odstránime kôrku
4 väčšie vajcia
1 ½ lyžičky rasce
½ lyžičky sladkej papriky
30 g nasekanej pažítky
30 g nasekanej petržlenovej vňate
50 g nastrúhaného syra feta
Soľ
Mleté čierne korenie
Postup:
Chlieb namočíme na 1 minútu do studenej vody a potom poriadne „vykrútame“ aby sme odstránili čo možno najviac tekutiny.
Chlieb si rozdrobíme vo väčšej miske a pridáme vajcia, korenie a soľ. Rozšľaháme a nakoniec pridáme pažítku, vňať a syr.
Na panvici zohrejeme 1 lyžicu slnečnicového oleja. Keď je olej rozpálený, lyžicou naberieme zmes a na panvici z nej vytvarujeme lievance s hrúbkou cca 1,5 cm.
Placky osmažíme s každej strany približne 2 – 3 minúty, kým ich povrch nie je zlatistý. Prípadne môžeme celú zmes vypražiť naraz na veľkej panvici a vznikne nám jeden veľký slaný koláčik.