Tento recept sa traduje z generácie na generáciu a kedysi nesmel chýbať na žiadnej svadobnej hostine. Zemplínske svadobný holúbky sú klenotom našej rodinnej kuchárky, no pravdou je, že nikto ich nerobí tak chutne, ako naša starká. Recept je pôvodný a najlepšie je naň použiť mladú kapustu, ak však nemáte, poslúži aj staršia.
Potrebujeme:
1, 5 malej hlávky kapusty
500 g ryže
1750 g mletého bravčového mäsa
Domáca vegeta (domáca vegeta s ligurčekom, tá je najlepšia)
soľ
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
mleté čierne korenie
sladká paprika
bravčová masť
1 väčšie vajíčko alebo 2 menšie
2 strúčiky cesnaku
2 cibule
250 ml paradajkového pretlaku
Postup:
Z kapusty vyrežeme hlúbik. Dáme ju do vriacej vody, aby listy zmäkli a dali sa oddeliť.
Premytú ryžu, mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame. Pridáme vegetu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Cibuľu popražíme na oleji a bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a soľ. Postupne primiešame do mäsovo-ryžovej zmesi.
Zmesou plníme kapustné listy. Zvyšné listy použijeme na vyloženie hrnca – jednoducho ich uložíme na dno. Plnené listy uložíme do hrnca na kapustové listy, zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou. Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, pokým mäso a ryža nezmäknú. Podávame s chlebom. Ak nám zvýši kapusta, pokrájame ju na rezančeky a podávame ako prílohu.