200-rokov starý recept na zemplínske svadobné holúbky: Kuchársky klenot našich prababičiek!

Tento recept sa traduje z generácie na generáciu a kedysi nesmel chýbať na žiadnej svadobnej hostine. Zemplínske svadobný holúbky sú klenotom našej rodinnej kuchárky, no pravdou je, že nikto ich nerobí tak chutne, ako naša starká.  Recept je pôvodný a najlepšie je naň použiť mladú kapustu, ak však nemáte, poslúži aj staršia.
[mashshare]

Tento recept sa traduje z generácie na generáciu a kedysi nesmel chýbať na žiadnej svadobnej hostine. Zemplínske svadobný holúbky sú klenotom našej rodinnej kuchárky, no pravdou je, že nikto ich nerobí tak chutne, ako naša starká.  Recept je pôvodný a najlepšie je naň použiť mladú kapustu, ak však nemáte, poslúži aj staršia.

Potrebujeme:

1, 5 malej hlávky kapusty

500 g ryže

1750 g mletého bravčového mäsa

Domáca vegeta (domáca vegeta s ligurčekom, tá je najlepšia)

soľ

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

mleté čierne korenie

sladká paprika

bravčová masť

1 väčšie vajíčko alebo 2 menšie

2 strúčiky cesnaku

2 cibule

250 ml paradajkového pretlaku

Postup:

Z kapusty vyrežeme hlúbik. Dáme ju do vriacej vody, aby listy zmäkli a dali sa oddeliť.

Premytú ryžu, mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame. Pridáme vegetu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Cibuľu popražíme na oleji a bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a soľ. Postupne primiešame do mäsovo-ryžovej zmesi.

Zmesou plníme kapustné listy. Zvyšné listy použijeme na vyloženie hrnca – jednoducho ich uložíme na dno. Plnené listy uložíme do hrnca na kapustové listy, zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou. Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, pokým mäso a ryža nezmäknú. Podávame s chlebom. Ak nám zvýši kapusta, pokrájame ju na rezančeky a podávame ako prílohu.

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes