Zeler jednou z najliečivejších potravín v našich zemepisných šírkach. Preto je rozhodne škoda, ak ho dávate len do polievky. Dopravte si zeler pravidelne a vaše zdravie sa vám vrelo poďakuje.
Zázrak pre trávenie
Zeler je jedným z najstarších ľudových liekov na trávenie: vďaka svojmu detoxikačnému a odvápňovaciemu účinku sa už v staroveku používal na liečbu metabolických problémov. Čínska medicína naopak považuje zeler považuje za jednu z najúčinnejších omladzujúcich a detoxikačných rastlín. V našich zemepisných šírkach je známa najmä ako nemysliteľná prísada do polievok.
Toto dokáže zeler:
- Podporuje imunitný systém, chráni bunky, prevencia vzniku rakoviny
- Protizápalový účinok
- Detoxikuje a má antiseptické účinky
- Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu a metabolizmus
- Prečisťuje tráviaci trakt od odpadových látok
- Močopudné účinky (prečisťuje močové cesty a obličky)
- Podporuje tvorbu krvi, prevencia vzniku Anémie
- Regeneruje a podporuje pečeň
- Účinné prírodné afrodiziakum
- Eliminuje Dnu a reumu
- Upokojuje nervový systém
- Zeler je vhodný pre Diabetikov
Zdravé hranolky
Hranolky nemusia byť vždy len zo zemiakov. Skúste zdravšiu variantu zo zeleru. Hodia sa ako samostatný pokrm alebo ako príloha k mäsu.
Potrebujeme:
1 lyžičku sladkej papriky
1 lyžičku kajenského korenia
1 lyžičku čierneho korenia
1 lyžičku cesnakového prášku
1 lyžicu soli
1 lyžičku sušeného oregana
1 lyžičku sušeného tymianu
750 g zeleru
2 lyžice olivového oleja
Postup:
V miske zmiešame všetky druhy korenia a soľ. Zeler ošúpeme, umyjeme a nakrájame na hranolky. Hranolky preložíme do misky pridáme olivový olej a 1 lyžicu zmesi korenia. Dokladne premiešame, aby sa zmes dostala na povrch každého kúska.
Zvyšok zmesi korením môžeme použiť na ochutenie mäsa.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230 stupňov, kým povrch hranoliek nieje zlatistý.
Zelerová polievka
300 g zeler
1 ks zemiak
1 ks cibuľa
25 g maslo
700 ml zeleninový vývar / kurací vývar
50 ml mlieka
1 štipka kurkuma
podľa chuti soľ
podľa chuti mleté čierne korenie
Postup:
Zeler a zemiak ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na drobno. V hrnci roztopíme maslo a opečieme na ňom cibuľku. Potom pridáme zeler a zemiak, osolíme, okoreníme a krátko opečieme. Zalejeme vývarom a varíme cca 10 minút. Následne polievku rozmixujeme do hladka a primiešame mlieko (alebo smotanu na šľahanie). Krátko povaríme, môžeme pridať ešte štipku kurkumy a odstavíme. Polievku rozdelíme do tanierov – môžeme ozdobiť napríklad smotanou a korením – a ihneď podávame.
Zelerový šalát s mrkvou a ananásom
Potrebujeme:
1 ks sterelizovaný zeler (320 g)
1 ks sterelizovaný ananás (stedná veľkosť)
1 ks sterelizovaná kukurica (stredná veľkosť)
pór (cca 10 cm)
150 g dusená šunka
150 g tvrdý syr
3 ks vajcia (nemusia byť)
500 ml hustý biely jogurt
Ďalej: soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo. Vychladené ich pretlačíme cez sitko. Sterelizovaný zeler, kukuricu a ananás scedíme. Ananás nakrájame na menšie kúsky, šunku, syr a pór na tenké rezančeky. Všetky suroviny pridáme do väčšej misky, zalejeme ich jogurtom a premiešame. Dochutíme podľa potreby soľou a mletým čiernym korením. Necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu, najlepšie cez noc, aby prešli všetky chute.
Fit šalát so zelerom
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Zelerový šalát s jablkom
Potrebujeme:
4 kusy mrvka
1 kus zeler
1 kus jablko
3 polievkové lyžice kyslá smotana
1 čajová lyžička horčica
soľ
Postup:
1 polievková lyžica vlašské orechy (voliteľné) Inštrukcie Zeleninu očistíme a postrúhame, pridáme kyslú smotanu, horčicu, soľ a na záver posekané vlašské orechy.
Slávnostný zelerový šalát namiesto ťažkého zemiakového
Potrebujeme:
1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru
1 konzerva kukurice
20 dkg šunky nakrájanej
1 majonéza 250 ml (alebo biely jogurt a majonéza light 1:1) – ideálne je vyrobiť si majonézu doma a nekupovať
1 ananás plechovka
pór nakrájaný na kolieska
15 dkg tvrdého syra – nastrúhať
Postup:
Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.
Vrstvený zelerový šalát
Potrebujeme:
2 kuracie prsia
Korenie na gyros
4 lyžice olivového oleja
5 vajec
1 plechovka kukurice
6 kusov kyslých uhoriek
Nakladaná červená repa
1 pohár ananásu (ideálne čerstvý, ale môže byť aj z konzervy)
1 pohár nakladaného zeleru
Domáca fit majonéza bez oleja
Postup:
Poznámka: ak robíte šalát ako prílohu, vynechajte kuracie mäso a teda aj olej.
Nakrájajte kuracie prsia na kocky a sprudka opražte na olivovom oleji s gyros korením. Čím menšie sú kúsky, tým rýchlejšie sú hotové.
Vajíčka uvarené natvrdo nakrájajte nadrobno.
nakrájame ananás aj uhorky na kocky.
Kukuricu a zeler scedíme z nálevu.
Teraz ideme vrstviť. Na spodok uhorky, na uhorky kukurica, potom zeler, červená repa, vajcia a nakoniec kuracie mäso a ananás. Nakoniec navrstvíme majonézu. necháme odležať a potom premiešame.
Zelerový šalát s jogurtom
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka
1 lyžička majonézy
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžičky jablčného octu
1 lyžička medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Šalát z cukety a zeleru chutí ako zemiakový
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Kukurica
Voliteľné: 2 vajcia uvarené natvrdo
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Voliteľné: 2 lyžičky horčice pre lepšiu chuť
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme, pridáme kukuricu, vajcia a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu s troškou horčice. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.