Sezóna nových zemiakov je vyhlásená za otvorenú! Teraz si môžete vychutnať túto voňavú prílohu v najlepších receptoch, ktoré sme pre vás pripravili.
Varené zemiaky s kôprom
Budete potrebovať
1 – 1,5 kg nových zemiakov
100 – 150 g masla
soľ podľa chuti
1 zväzok kôpru
2-3 strúčiky cesnak
Postup
Pomocou drôtenky dobre očistite zemiaky, umyte a uvarte v osolenej vode.
Kým sa zemiaky varia, umyte a nakrájajte kôpor, ošúpte strúčiky cesnaku a jemne ich nakrájajte.
Keď sú zemiaky pripravené, zlejte vodu z hrnca, pridajte maslo, nasekaný cesnak a kôpor.
Hrniec zakryte pokrievkou a dôkladne pretrepte.
Zemiaky nechajte v hrnci po dobu 5 minút, aby nasiakli chuť.
Pred podávaním preložte zemiaky do hlbokej misky a zalejte zvyšným maslom z hrnca.
Pečené nové zemiaky
Budete potrebovať
1 kg nových zemiakov
5 strúčikov cesnak
vetvička rozmarínu
zväzok kôpru
100 g masla
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
Postup:
Pomocou drôtenky očistite zemiaky.
Nakrájajte na polovice a uvarte vo vriacej slanej vode, kým nebudú mierne uvarené ( len do 10 minút).
Potom vylejte vodu z nádoby a zemiaky nechajte osušiť.
Vložte ich do pekáča, pridajte ošúpaný cesnak rozdrvený nožom, soľ a korenie.
Maslo nakrájajte na malé kocky a rozotrite na zemiaky, pridajte nasekaný rozmarín.
Plech so zemiakmi vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
Počas pečenia odporúčame pravidelne miešať.
Posypeme nasekaným kôprom.
Nové zemiaky so syrom
Budete potrebovať
1 kg stredne veľkých nových zemiakov
3-5 strúčikov cesnaku
2 polievkové lyžice masla
200 g strúhaného syra
Zelené bylinky podľa chuti
soľ podľa chuti
Ako variť
Zemiaky očistíme drôtenkou .
Vložíme do osolenej vriacej vody a varte 15 minút.
Potom vylejte vodu a vysušte zemiaky.
Ošúpte a nasekajte cesnak.
Maslo vložte do predhriatej zapekacej misy, roztopte a pridajte cesnak, nechajte 20 sekúnd s potom odstráňte z tepla.
Uvarené zemiaky vložte do pekáča a zmiešajte s roztopeným maslom.
Posypeme syrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí a nezhnedne.
Pečené nové zemiaky
Budete potrebovať
1 kg malých nových zemiakov
2-3 lyžičky slnečnicový olej
1 zväzok kôpru
soľ podľa chuti
1 lyžička masla
Postup
Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Na panvicu nalejeme olej.
Zemiaky umiestnite do panvice a opekáme a občas pretrepávame 15–20 minút pod vekom.
Umyte a nakrájajte kôpor aj cesnak. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, všetko dobre premiešajte a smažte pod pokrievkou ešte niekoľko minút, na konci varenia pridáme maslo, premiešame a zemiaky zložíme z ohňa.
Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
8 stredne veľkých nových zemiakov
3 lyžice masla
Soľ
1 lyžičku sušeného rozmarínu
1 lyžičku sušeného tymiánu
3-5 kvapiek jablčného octu
8 strúčikov cesnaku
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.
Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.
Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.
Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.
Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke
Potrebujeme:
500 g nových zemiakov
3 lyžice kyslej smtoany
50 g syra
4 strúčiky cesnaku
1 zväzok kôpru
1 lyžicu rastlinného oleja
1/2 lyžičky hladkej múky
Soľ podľa chuti
Čierne korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.
Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.
Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.
Nafúknuté zemiaky
Potrebujeme:
Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)
Soľ
Maslo
Postup:
Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice
Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.
Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.
Ešte rýchlejšia verzia
Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor.
Potom posypeme soľou z mlynčeka (soľou nešetríme).
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút.
Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte).
Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.
Nové zemiaky s paradajkou a cuketou
Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu
3 paradajky
3-4 nové zemiaky
3 lyžice masla
2 lyžice múky
2 lyžice mlieka
1 vajce
100 g strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.