Domáce koláčiky sú tie najlepšie. Počkajte však, až vyskúšate túto dobrotu z vláčneho cesta a orechovo-čokoládovej náplne. Garantujeme vám, že sa po nej len tak zapráši.
Potrebujeme:
Na kvások:
1 kocku čerstvého droždia
400 ml vlažného bieleho jogurtu
2 lyžičky kryštálového cukru
1 lyžicu hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na cesto:
800 g hladkej múky
1 vajce
1 žĺtok
4 lyžice kryštálového cukru
60 g masla
1 lyžičku soli
Náplň:
150 g mletých vlašských orechov (môžeme zvoliť aj lieskovce či mandle)
450 g nutelly alebo rozpustenej mliečnej čokolády
Na posypanie:
Práškový cukor
Na potretie:
Maslo
Postup:
Ingrediencie na kvások zmiešame a počkáme cca 15 minút, kým vyjde kvások.
Pripravíme si väčšiu misku, v ktorej zmiešame preosiatu múku a ostatné ingrediencie na cesto. Následne pridáme kvások a vypracujeme hladké nelepivé cesto.
Cesto preložíme do čistej misky, potrieme olejom a necháme kysnúť na teplom mieste, prikryté fóliou.
Keď cesto vykysne (zväčší svoj objem dvojnásobne) preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou približne 1 cm.
Cesto potrieme nutellou a posypeme mletými orechmi. Potom cesto rozrežeme pozdĺžne aj priečne na pásy (vyznikú nám menšie obdľžniky).
Každý obdĺžnik zrolujeme, potrieme maslom a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie tesne vedľa seba. Rúru nastavíme na 200 stupňov a kým rúra rozohreje, necháme rolky ešte podkysnúť na plechu.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch roliek nie je zlatistý.
Upečené rolky necháme chvíľu vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: kuvajmo-blogovski