Kovové riady sú vynikajúci a spoľahliví pomocníci v kuchyni. Keď sú nové, doslova nás oslňujú svojím leskom a pripravovať najrôznejšie pokrmy na týchto ligotavých riadoch, je doslova radosť. Každodenným používaním však strácajú svoj lesk a občasné „pripálené“ nehody im taktiež nepridávajú na kráse. Kovové riady rozhodne nepatria medzi najlacnejšie vybavenie kuchyne a preto nám záleží, aby v bezchybnom stave vydržali čo najdlhšie. Poradíme vám, ako môžete rýchlo a jednoducho vrátiť lesk a bezchybnú čistotu aj starým kovovým plechom či panviciam.
Recept č. 1
Potrebujeme:
1 lyžicu jedlej sódy
1 lyžičku saponátu na riad
2 lyžice peroxidu vodíka
Rukavice na čistenie
Postup:
Všetky suroviny zmiešame v miske. Miešame, kým nezískame konzistenciu tuhej peny (podobnú ako šľahačka).
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Hmotu nanesieme na povrch kovového riadu a necháme niekoľko minút pôsobiť. Povrch následne vyčistíme hubkou na riad (nečistoty sa vďaka sóde a peroxidu budú jednoducho oddeľovať od povrchu). Nakoniec riad umyjeme klasicky saponátom.
Touto metódou môžete uviesť do života aj plechy či panvice, ktoré ste dávno nepoužívali a domnievali ste sa, že ich už nikdy nezbavíte nečistôt a pripálených zvyškov.
Poznámka: Pri veľmi znečistených plechoch či panviciach bude pravdepodobne potrebné postup zopakovať.
Recept č. 2
Naša čitateľka Janka používa aj čistiacu metódu bez peroxidu, na ktorú potrebujete len prášok do pečiva a vodu. Obe suroviny zmiešame, aby sme získali konzistenciu pasty a postupujeme rovnako, ako v prípade predchádzajúceho čističa. Ak sa však snažíte popasovať s veľmi znečistenými riadmi, odporúčame 1. metódu.
zdroj: vk