Prababička ho používala hlavne na potieranie boľavých nôh, kĺbov a tiež keď boleli zuby. Orechovka – ako zvykneme nazývať mladé orechy v alkohole je nielen výborný prípitok k slávnostnému obedu, ale aj starý ľudový liek. Obsah jódu upravuje činnosť štítnej žľazy a jedinečné zloženie upokojuje žalúdok. Stihnite to, kým nezačnú orechy dozrievať.
Potrebujeme:
35 ks nezrelé zelené vlašské orechy aj so šupou (musia sa ľahko prekrajovať)
1,5 l domáca pálenka alebo vodka (ak použijete len na potierania a nie na pite, stačí aj lieh z lekárne – v takom prípade už ostatné prísady netreba, na potieranie tiež stačí menej liehu, výluh tak bude ešte silnejší)
0,4 l voda
200 – 250 g kryštálový cukor
Kôra z 3 pomarančov
25 ks klinčeky
5 ks škorica celá
Postup:
Nezrelé orechy so šupou umyjeme a nakrájame – môžeme na polovice, alebo aj na štvrtinky (pracujte v rukaviciach a starom oblečení, krásne totiž farbia). Preložíme do sklenenej nádoby (asi 5 l) a pridáme aj ostatné prísady okrem cukru a vody. Prikryjeme a necháme na parapete (na slnečnom mieste) odstáť 3 týždne.
Po uplynutí tohoto času scedíme a pridáme sirup, ktorý sme si uvarili z vody a cukru. Skladujeme v sklených nádobách v tme. Takto je potrebné nechať stáť ešte 3 týždne pred použitím. Po troch týždňoch v tme je orechovka pripravená – ide o výborný aperitív, ale najmä o domáci liek. Môžeme používať do jedál, na tráviace ťažkosti a na potieranie boľavých kĺbov.
Prajeme vám veľa zdravia! :-)
Evka C.