Opýtali sme sa skúsených hubárov, ako najlepšie skladovať a uchovať huby, ktoré nestihnete spotrebovať hneď. Samozrejme, môžete ich dať napríklad zamraziť, existujú však aj iné metódy, ktoré sa skutočne oplatí poznať. Toto sú overené metódy slovenských hubárov.
10 minút a je hotovo
V našej rodine sme všetci vášniví hubári a keď sa nám zadarí, hríbiky si vždy uskladníme aj na zimné mesiace- Aby nám dlho vydržali a krásne voňali, robíme to vždy podľa tohto postupu a hríbiky sú fantasticky voňavé, až kým ich neminieme.
Potrebujeme:
10 guličiek nového korenia
2-4 bobkové listy
Sušené huby
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Do čistého pohára na zaváranie dáme na dno 5 guličiek korenia a 1-2 bobkové listy. Naplníme hubami a na vrch uložíme zvyšné korenie. Poháre na pár sekúnd vložíme do mikrovlnky (stačí naozaj len pár sekúnd). Prípadne môžete poháre na chvíľku vložiť aj do vyhriatej rúry (vyhrejeme asi na 70-80 stupňov a necháme v rúre 10 minút), postup v mikrovlnke je však omnoho rýchlejší. Potom stačí poháre zatvoriť a je to.
Dáša L.
Huby bez nálevu – aj po rokoch chutia ako čerstvé
Žiaden nálev, koreniny a ani voda. Naučte sa tento skvelý nápad, ako uchovať huby doslova na celé roky. Chutia takmer ako čerstvé, podľa mňa je to ten najlepší spôsob. Videla som to kedysi dávno u známych na Orave, robil to dlhoročný hubár a odporučil mi to. Až skoro tri roky dozadu som sa odhodlala vyskúšať to a neľutujem, je to naozaj najlepší spôsob!
Potrebujeme:
Huby
Postup:
Huby použijeme len tie zdravé, dáme ich na sitko a prepláchneme. Necháme odkvapkať. Väčšie kúsky môžete predtým aj nakrájať na drobnejšie, menšie huby som použila celé, bez krájania.
Huby teraz natlačíme do čistého pohára na zaváranie – tak, aby sa ich dnu zmestilo čo najviac, ale zároveň aby z nich nebola kaša. Takto natlačané poháre už len zavrieme – nič nepridávame, ničím nezalievame. Teraz dáme sterilizovať ako klasické zaváraniny. Sterilizujeme 90 minút a necháme do druhé dňa odležať. Na druhý deň (o 24 hodín) sterilizujeme opäť, tentokrát 60 minút. Huby zmenšia svoj objem a budú siahať asi len do 3/4 pohára možno aj menej. Skladujeme ako klasické zaváraniny – takto mi huby vydržali 3 roky.
Ľubica T.
Naložte ich do soli
Na uskladnenie húb je výborná obyčajná soľ. Tá udrží v hubách vlhkosť a odoženie aj prípadných škodcov. Pri solení postupujem takto: na dno zaváraninového pohára nasypem trochu soli, potom uložíme vrstvu húb, posypeme trochou soli a uložíme ďalšiu vrstvu húb, opäť posolíme a takto postupujte až do konca. Ak sa vám nechce soliť vrstvu po vrstve, môžete nakrájané huby zmiešať so soľou vopred a takto pripravené vložiť do pohára. Môžete pre istotu vysypať soľou dno a potom nasypať trochu soli na poslednú vrstvu húb. Solené huby na chladnom a tmavom mieste vydržia približne 10-12 mesiacov. Pred použitím je dobré opláchnuť ich.
Peťa K.
Soľ druhýkrát
My nakladáme v soli takto: čerstvé huby pokrájame rovnomerne na tenké plátky a necháme ich rozložené na slnku, aby trochu „zvädli“. Soľ na konzervovanie trochu presušte. Huby potom opatrne premiešajte so soľou, aby sa nerozdrvili a navrstvíme ich do pohárov. Nakoniec na vrch nasypte ešte malú vrstvu soli a zaváraninový pohár zavrieme viečkom. Na 1 kg dávajte 150 g soli. Skladujeme v pivnici v chlade.
Octový nálev – huby chutia výborne (perfektná príloha)
Na takúto úpravu sa najlepšie hodia napríklad rýdziky, mladé hríbiky a kuriatka. Huby umyjeme a nakrájame na kúsky. Malé plodnice môžeme nechať celé. Potom ich predvaríme po dobu 8-10 minút v slanej vode, vyberieme, ochladíme a prepláchneme studenou vodou . Znovu ich prevaríme 5 minút v slanom náleve a znova prepláchneme. Až potom vkladáme do pohárov. Do 870 ml 8 % octu dáme 100 ml vody a 30 g soli, 10 zrniek celého korenia a nového korenia. Pridáme dva bobkové listy. Huby môžeme takto uchovať bez ďalšej sterilizácie.
Hubový prášok
Keď huby sušíme, z drobných úlomkov vyrábame prášok – je to skvelé, lepšie ochucovadlo ako vegeta. Dobre usušené huby rozomelieme na mlynčeku na kávu celkom na jemno. Pridáme mleté korenie, nové korenie, usušenú a nadrvenú zelerovú a petržlenovú vňať. Túto zmes uložíme do zatvorených pohárov, aby prášok nenabral vlhkosť. Je to naozaj výborné.
Lukáš C.