Výborný nápad na obed, ktorý je sýty, šťavnatý a chutí skutočne skvele. Tento recept som si priviezla z dovolenky v Grécku a pripravujem ho pravidelne.
Potrebujeme:
1 ks lístkového cesta rozvaľkaného na veľký plát
Kurča rozporcované na kúsky
Zemiaky (asi 700 g) – nakrájanú na tenšie kolieska
1 veľkú cibuľu nakrájanú na kúsky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Maslo
Žĺtok na potretie
Postup:
Recept je veľmi jednoduchý. Cesto rozložíme na väčší plech na pečenie tak, aby presahovalo cez okraje plechu. Na cesto uložíme zemiaky a cibuľu, ktoré sme si ochutili korením a soľou. Na zemiaky rozložíme plátky mäsa, ktoré sme si tiež osolili a okorenili. Nakoniec na mäso uložíme plátky masla a zabalíme do cesta ako do obálky.
Povrch cesta potrieme žĺtkom, popicháme a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme najskôr pri teplote 200 stupňov – 30 minút. Potom teplotu znížime na 170 stupňov a necháme piecť ešte asi 30 minút, alebo kým nie je povrch koláča zlatistý a chrumkavý.
Kuracie kapsy
Fantastické kuracie kapsy plnené syrom a špenátom, zabalené v lístkovom ceste. Recept je od Poľskej blogerky Izabela Furmańczyk.
zdroj: impresjasmaku
Potrebujeme:
6 ks kuracích pŕs
1 bal. mrazeného špenátu
3 pláty chladeného lístkového cesta
2-3 lyžice kyslej smotany
6 plátkov tvrdého syra
4 strúčiky cesnaku
1 lyžicu masla
Soľ, čierne korenie, štipku muškátového orieška
1 vajce na potretie
Postup:
Mrazený špenát opražíme na masle a necháme na panvici, kým sa neodparí voda. Pridáme pretlačený cesnak, muškátový oriešok a dochutíme soľou a korením. Premiešame, restujeme všetko spolu asi 2 minúty a nakoniec pridáme smotanu – premiešame a zložíme z plameňa.
Umyté kuracie prsia narežeme tak, aby nám vznikla „kapsa“ na plnenie. Do vnútra navrstvíme špenátovú náplň a jeden kúsok syra. Potom mäso osolíme podľa chuti (môžeme pridať aj ľubovolné korenie).
Každý kúsok lístkového cesta rozdelíme na 2 časti – vznikne nám tak 6 kúskov. Každý si po stranách narežeme na pásiky. Do stredu uložíme 1 kúsok plneného kuracie mäsa a cez mäso začneme prekladať jednotlivé pásiky tak, aby bolo mäso celkom prekryté.
zdroj: impresjasmaku
Keď máme zabalené všetky kúsky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
zdroj: impresjasmaku
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 40 minút.
zdroj: impresjasmaku
Stehienka v lístkovom ceste
Potrebujeme:
6 kuracích stehienok dolných
Olej na vyprážanie
Hárok lístkového cesta
Na marinádu:
4 strúčiky cesnaku
Vegetu
Sójovú omáčku
Červenú papriku
Provensálske korenie
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Stehienka umyjeme a osušíme papierovým obrúskom.
Olej zmiešame so sójovou omáčkou, vegetou, predtlačeným cesnakom a ďalšími koreninami. Stehienka namočíme do tejto marinády a premiešame tak, aby sa dostala na celý povrch..
Necháme marinovať aspoň 1 hodinu. Lístkové cesto narežeme na prúžky široké asi 1,5 cm.
Marinované stehienka opražíme na panvici zo všetkých strán tak, aby sa koža opiekla dozlatista, potom zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť.
Potom obmotáme každé stehienko pásikmi lístkového cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 stupňov 30-40 minút.
Slaný závin z lístkového cesta
Potrebujeme:
1 bal. rozmrazeného lístkového cesta
750 g mletého bravčového mäsa
1 vajce
6 vajec uvarených natvrdo
1 strúčik cesnaku
1 cibuľu
50 g masla
2 lyžičky horčice
Soľ, čierne mleté korenie
2 lyžičky najemno nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Lísktové cesto rozvaľkáme na tenší plát.
Cibuľku nakrájamene nadrobno a opražíme na masle, pridáme petržlen, pretlačený cesnak a krátko restujeme. Zložíme z plameňa a necháme celkom vychladnúť.
K mäsu pridáme surové vajce, horčicu a cibuľkovú zmes. Dochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Necháme chvíľu odstáť.
Na lístkové cesto navrstvíme mleté mäso a naň uložíme celé vajcia prepojené na polovicu – cesto musí byť dostatočne široké, aby prekrylo všetky prísady.
Okraje cesta narežeme na pásiky a začneme ich prekladať cez vrch náplne. Pre krajší efekt môžeme ostrými nožnicami nastrihať konce pásikov.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným žĺtkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 – 50 minút.
Pečené stehienka v mešci
Máte chuť na skvelé jedlo v originálnom prevedení? Pečené kuracie stehienka patria medzi overenú nedeľnú „klasiku“. Ak k nim však pridáte lahodnú hubovú plnku a kreatívne prevedenie, vznikne celkom nový pokrm, ktorý si určite zamilujete. Prekvapte svojich blízkych chutnými mešcami plnými skvelých chutí.
Potrebujeme:
600 g rozvaľkaného lístkového cesta
6 ks dolných kuracích stehien
300 g húb (čerstvých alebo mrazených)
700 g zemiakov
150 g cibule
50 ml mlieka
30 g masla
Soľ
Korenie
Postup:
Zemiaky očistíme a uvaríme do mäkka.
Cibuľu aj huby očistíme a najemno nakrájame.
Na oleji najskôr osmažíme cibuľku, potom pridáme huby a smažíme na miernom plameni, kým sa neodparí tekutina (cca 10 -15 minút).
Kuracie stehná ochutíme soľou, korením a osmažíme na panvici z oboch strán do mäkka (cca 25 – 30 min.). Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Pripravíme si plnku. Uvarené zemiaky spolu s maslom, soľou a mliekom popučíme a predáme k nim cibuľovo-hubovú zmes. Poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Takto pripravenú plnku necháme vychladnúť.
Z lístkového cesta vykrojíme 6 štvorcov s rozmermi cca 15×15 cm. Do stredu každého štvorca vložíme kuracie stehno a nanesieme naň 2-3 lyžice hubovo-zemiakovej plnky (viď obrázok). Potom stehienka zabalíme do tvaru mešca, ktorý pri konci stiahneme pomocou nite (nie však príliš natesno).
Mešce preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme ich zabaliť do alobalu, aby sa cesto nespálilo.
Pečieme vo vyhriatej rúre 15-20 minút pri teplote 180 stupňov. Keď sú mešce upečené, odstránime niť a môžeme servírovať.