Keď sme boli malí robila ju teta, babička aj mama. Hoci sme už vyrástli a mnohé sa zmenilo, chuť tejto zmrzliny nám aj dnes pripomína nádherné a bezstarostné detské časy. K tomuto receptu som sa vrátila takmer po 20-tich rokoch a milujú ju aj moje deti.
Potrebujeme:
4 žĺtky
200 ml mlieka
200 g kr. cukru
500 ml smotany na šľahanie
Voliteľné: vanilkový lusk
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Žĺtky rozmiešame vidličkou s cukrom.
Mlieko preložíme na plameň, privedieme do varu a necháme vychladnúť. Ak použijete vanilkový lusk, uvarte vnútri lusku spolu s mliekom.
Keď mlieko vychladne, vmiešame doň žĺtky – miešame a môžeme vidieť, ako mlieko zhustne. Potom opäť preložíme na plameň a za stáleho miešania privedieme do varu.
Zmes získa konzistenciu podobnú kondenzovanému mlieku. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Smotanu uššľaháme na tuhú šľahačku a mvmiešame ju do vychladnutnej mliečnej zmesi.
Preložíme do dózy a uložíme do mrazničky. Po pol hodine vyberieme a premiešame, aby sa v zmesi nevytvorili kusy ľadu. Necháme stuhnúť a môžeme podávať. Z tejto dávky vznikne asi 850 g domácej smotanovej zmrzliny.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: bidista