Púpava je symbolom jari a kedže jej čas práve v týchto dňoch prichádza, mali by ste vedieť, že táto žltá rastlinka vám okrem zapletania venčekov a výroby medu, pomôže aj v úplne inej oblasti. Púpava je totižto perfektná na chudnutie. Obsahuje látky, ktoré dokážu rýchlo stimulovať metabolizmus a zvlášť účinná je v boji proti tuku. Pomáha telu rýchlejšie ho spracovať a odbúrava tuky, ktoré sú už usadené v tkanive. Aj preto ju dietológovia velebia ako jarnú kráľovnú štíhlej línie.
Ako vám pomôže pri chudnutí?
Púpava ako taká má veľmi nízku, až zanedbateľnú kalorickú hodnotu, no na druhej strane je doslvoa nabitá liečivými látkami a vitamínmi. Rýchlo zlepšuje trávenie a najmä ovplyvňuje vstrebávanie tukov. Odbúrava vodu zadržiavanú v organizme, očisťuje, zlepšuje vyprázdňovanie a správnu funkciu čriev, ktorá je pri chudnutí nevyhnutá.
V hlavičkách jej silu pri chudnutí nehľadajte
Musíte sa pozrieť trošku nižšie. Zatiaľ, čo hlavičky využijete na prípravu medu. Je to práve koreň a listy, ktoré sa využívajú pri chudnutí. Listy môžete konzumovať aj čerstvé – napríklad do šalátov, alebo nátierok, alebo sušené vo forme čajov. Z koreňa sa vyrábajú špeciálne nápoje a tiež sa rovnako ako listy hodí do šalátu.
Výluh na chudnutie a pre prečistenie celého organizmu!
1 lyžičku koreňa (môžeme použiť čerstvý, ale aj sušený) zalejme 300 ml vody a necháme cez noc (minimálne 8 hodín odležať pri izbovej teplote. Ráno preložíme na plameň a necháme len prevariť. Scedíme, necháme vychladnúť a keď má čaj príjemnú teplotu, môžeme piť. Čaj sa však nemá piť naraz – pred raňajkami si dajte pár dúškov (odporúča sa 3) a 20 minút po jedle tiež 3 dúšky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Výborný je aj čaj zo sušených listov púpavy. Pridajte doň aj škoricu či oregano. Takýto odvar môžete piť počas dňa. Okrem chudnúceho efektu, má púpava vplyv na celkové zdravie tráviaceho traktu, odkysľuje žalúdok a prečisťuje celý organizmus. Má blahodárny vplyv na zdravie pečene a obličiek.
Recept na výborný šalát z koreňa púpavy
Potrebujeme:
2 paradajky
30 listvo púpavy
3 ks koreňa púpavy
Jarnú cibuľku
1/2 uhorky
2 listy čínskej kapusty
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
Koreň očistíme podobne ako mrkvu či inú koreňovú zeleninu. Pomocou škrabky odstránime vrchnú šupku a umyjeme – nakrájame na kolieska. Pridáme natrhaný šalát, listy púpavy, nakrájanú uhorku a paradajky. Premiešame, pokvapkáme olejom a ozdobíme jarnou cibuľkou. Výborná príloha na a zároveň šalát na chudnutie.