Túto dobrotu z obchodu si moje deti jednoducho nevedia vynachváliť. Cukríky mäkučké ako perinka si však môžete pokojne vyrobiť aj doma. Prinášame vám skvelý recept na ich prípravu.
Potrebujeme (na výrobu 1 plechu Marshmallow):
700 g kryštálového cukru
400 ml vody
25 g zelatíny
¼ lyžičky jedlej sódy
¼ lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 g kyseliny citrónovej
Na obaľovanie:
Zemiakový škrob
Práškový cukor
Postup:
Z 300 g cukru a 150 ml vody pripravíme základ pre sirup.
Obe ingrediencie zmiešame a preložíme na plameň. Keď zmes zovrie, pridáme kyselinu citrónovú a varíme pod pokrievkou cca 30 minút na slabom ohni. Potom zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť. Následne do sirupu potom pridáme jedlú sódu rozpustenú v jednej lyžičke vody a opäť preložíme na plameň. Nebojte sa peny, ktorá sa objaví– o chvíľku zmizne. Zmes je potrebné stále miešať.
Výsledkom vašej práce by mala byť konzistencia podobná tekutému medu s príjemnou vôňou. Do sirupu pridáme zvyšok vody, cukor a soľ. Za stáleho miešania privedieme do varu a ešte chvíľku povaríme.
V ½ pohára necháme napučať želatínu (15-30 minút). Potom zahriavením rozpustíme na plameni (nevaríme). Rozpustenú želatínu preložíme do kuchynského robota a pridáme k nej trochu sirupu. Začneme šľahať pri nízkych otáčkach. Pomaly k želatíne prilievame všetok sirup a zvyšujeme otáčky miešania. Výsledkom bude hustá lepivá biela hmota.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme alobalom potretým trochou oleja.
Na plech rovnomerne navrstvíme zmes, prikryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote stuhnúť cca 6 hodín. Potom hmotu nakrájame ostrým nožom na jednotlivé cukríky. Aby sa cukríky na seba nelepili, obalíme ich v zmesi práškového cukru a škrobu. Pomer cukru a škrobu by mal byť 1:1.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: takprosto