Skvelé nápady na veľkonočný stôl – z obyčajných piškót!
Kuriatka
Potrebujeme:
250 g piškót
500 ml mlieka
100 g masla izbovej teploty
50 g práškového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 bal. vanilkového cukru
50 g strúhaného kokosu
50 g horkej čokolády
Žlté potravinárske farbivo
Postup:
odložíme si bokol 3é piškót, ostatné rozdrvíme a zmiešame s mlieko, maslom a cukrom. Z hmoty urobíme 10 guličiek. Farbu rozpustíme v malom množstve vody a premiešame s kokosom.
Na Hlavičku zlepíme vždy dve piškóty pomocou rozpustenej čokolády a pritlačíme. Hlavu osadíme do kokosovej guľky. Na krídla potrebujeme piškóty prekrojené na polovice, prilepené k telu pomocou čokolády. Ozdobíme čokoládou a želé cukríkmi červenej farby.
Falošné parížske rožky
Potrebujeme:
Dlhé piškóty
400 ml smotany na šľahanie 33%
200 g čokolády na varenie
2 bal. stužovača do šľahačky
100 g práškového cukru
Vrchná vrstva:
100 g čokolády na varenie
50 g masla
30 g tuku
Postup:
Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a preložíme na sporák. Postupne zahrievame na miernom ohni a potom odstavíme – smotana sa nesmie variť!
Do horúcej smotany pridáme cukor a čokoládu na varenie nalámanú na kúsky. Miešame, kým sa čokoláda celkom nerozpustí a necháme vychladnúť – ideálne uložíme na celú noc do chladničky.
Potom smotanu s čokoládou vyšľaháme so stužovačmi na tuhú šľahačku. Navrstvíme ju do cukrárenského vrecka (príp. do igelitového vrecka z odstrihnutým rohom) a navrstvíme na dlhé piškóty.
Nakoniec si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a tukom. Keď sú ingrediencie rozpustené, zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť. V čokoláde máčame dlhé piškóty a uložíme ich piškóty s krémom. Nakoniec posypeme strúhaným kokosom. Vložím do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Sladké hamburgery
Ľubovolný krém – lebo šľahačka na plnenie. Pokvapkajte rumom a podsypte kokosom. Dozdobiť ovocím.
Ďalšie krásne nápady
Použite ploché okrúhle sušienky na spodok. Na vrch položte piškótu viackrát namočenú do bielej čokolády. Jednu posypte kokosom, jednu čokoládovým zdobením. Ozdobte podľa vášho vkusu.
Do stredu banán a namočiť do čokolády
Môžete si upiecť vlastné piškóty
Potrebujeme:
3 vajcia
100 g kryštálového cukru
90 g hladkej múky
Soľ
20 g masla
30 g práškového cukru
Postup:
Pri príprave domácich piškót je dôležité, aby bolo cesto husté a vzdušné. Bielky vyšľaháme v miske na tuhý sneh.
Žĺtky spolu so 75 g cukru ušľaháme do peny. Bielkovú a žĺtkovú hmotu opatrne premiešame. Do hmoty postupne vmiešame 75 g múky zmiešanej so štipkou soli.
Rúru nastavíme na 150 stupňov a pripravíme si plech na pečenie, ktorý vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Z cesta tvarujeme piškóty dlhé cca 10 cm. Môžeme použiť buď cukrárenské vytláčatko na cesto, alebo obyčajný sáčok na ktorom spravíme v rohu otvor cca 14 cm veľký.
Zostávajúci práškový cukor zmiešame s kryštálovým cukrom a polovicou tejto zmesi posypeme piškóty.
Počkáme 10 min. kým sa cukor nerozpustí a opäť posypeme zvyšným cukrom. Počkáme 2 minúty a plech vložíme do rúry. Pečieme, kým piškóty nie sú na povrchu zlatisté.